Fika på landet
Landsberga öppnade sitt gårdskafé för fem år sedan. Butikschefen Anna Lindberg började i maj i år.
Hon har hand om ett kafé – och mycket mer än så.
Landsberga vill vara en knutpunkt för uppländsk matkultur.
Närproducerade varor som kött, grönsaker och ost finns i hyllorna liksom hemslöjd och kläder tillverkade i närområdet.
– Det är populära varor som säljer sig själva, de kräver inte så mycket jobb, berättar Anna Lindberg.
Kaféet däremot kräver en arbetsinsats.
– Vi är tre fast anställda och när det är mycket folk här en dag kan vi vara sju personer som jobbar, vi gör ju i ordning allt här på plats.
Men köksdelen ser väldigt liten ut?
– Ja, det är klart att man kunde önska att den var större, men det fungerar.
Landsberga i Biskopskulla är välkänt för sina ägg, som finns i mycket av det som bakas i kaféets kök.
Kaféet har öppet året runt, men det är inget tvivel om att det är flest besökare på sommaren.
– Vi har nästan 200 sittplatser, varav runt 125 ute och 30 på loftet här mittemot, säger Anna Lindberg.
Har du hunnit sätta din egen prägel på kaféet?
– Nja, jag är anställd, det är inte jag som driver kaféet, men vi pratar en del om hur man skulle kunna göra.
Landsberga är en kungsgård, en av de första ägarna var den heliga Birgittas bror i början av 1300-talet. Den ägs sedan fyra generationer av familjen Sandqvist, i dag är det bröderna Per och Joakim som driver gården.