Jultomten Håkan sprider julefrid i Enköping

På julafton kommer Håkan Krantz att lägga mycket av sitt eget firande åt sidan för att kunna glädja andra - som Enköpings helt egna jultomte.

I sju år har Håkan Krantz ställt upp som jultomte för andra familjer.

I sju år har Håkan Krantz ställt upp som jultomte för andra familjer.

Foto: Alfred Skillemar

Jul2021-12-24 08:00

Det har länge spekulerats om var jultomtens egentliga hemvist är. Nordpolen är förstås den mest vedertagna platsen men även Rovaniemi i Finland har seglat upp som ett alternativ, där den populära turistattraktionen "Santa Park" finns. Även Grönland har gjort anspråk på att vara jultomtens hemstad och ur ett mer religiöst perspektiv är Demre i Turkiet också ett troligt svar då det var där ärkebiskopen Nikolaus, mer känd som sankta Claus, dog.

Eller kan det vara så att han bor här i Enköping? Helt klart är iallafall att en av tomtens hjälpredor bor här, vilket är vad Enköpingsbon Håkan Krantz skulle kalla sig. Till vardags jobbar han som lastbilschaufför men sedan ungefär sju år tillbaka har han nämligen klätt ut sig till jultomten och besökt familjer som har efterfrågat en tomte på julafton. 

Men "tomtandet" började tidigare än så. Hans intresse för att skådespela och klä sig in i en roll tog fart redan som liten.

– När jag var yngre var min mamma lekledare vid julgransplundringar så där var man med och dansade och lekte ringlekar. Sedan när jag var i yngre tonåren hoppade jag in som jultomte på en av dessa tillställningar och det var lite så det började för mig. Så det är väl i ungefär 40 år man har tomtat på ett eller annat sätt.

Det bar sedan vidare till att bli jultomte på julmarknader och vid enstaka tillfällen hos grannar eller vänner. Passionen för skådespeleriet gav honom även en roll i Museijärnvägen Lennakatten i Uppsala. Men det är rollen som jultomte som är extra betydelsefull för Håkan själv.

– När ungarna ändå var vuxna tänkte jag att jag kunde bidra med att skänka glädje åt någon annan. För det är just när man ser glädjen hos människor som gör allt det här värt det, utan den motivationen hade jag ju inte hållit på med detta. Glädjen hos barn blir ju framför allt extra speciell då det är så naturliga och genuina känsloyttringar. 

Det råder förstås inga tvivel om att julen har betytt mycket för Håkan. Han berättar även om sin barndom och de väl inrutade jultraditionerna som rådde i familjens firande. Vartannat år firade Håkan hemma hos sin familj i Härkeberga och övriga år var de hos sin granne under dagen för att sedan åka till Håkans faster i Uppsala under kvällen. 

– Det var lite jobbigt när barnen var små att vartannat år åka till båda ställena, men samtidigt har julen varit en fin samlingspunkt för oss att träffas.   

Håkan berättar även om en händelse som i hög grad förstärkte hans tro på julens fader. Vid en julafton när han var liten så höll familjen på att öppna julklappar efter att ha fått besök från tomten. Men plötsligt så dök det upp ytterligare en tomte vid trappen som påstod sig känna Håkans morfar. 

– Ingen i familjen vet än idag vem det var som stod där egentligen. Jag är lite osäker också, men man vill ju tro att det var den riktiga tomten. Sen i lekis började klasskompisarna säga att jultomten inte fanns, "jo hemma hos oss" svarade jag då, haha.

Antalet hushåll han besöker på julafton kan uppgå till 10-15 stycken, vilket innebär att efter Håkan har ätit jullunch med familjen är det på med tomtekläderna för att sedan uträtta julens plikt. Men trots att en stor del av julfirandet uteblir för Håkan ser han inga tendenser på att sluta med tomtandet.  

– Så länge jag har hälsan i behåll kan jag hålla på hur länge som helst. Jag älskar det här, varje tillfälle är unikt på sitt sätt.

Fakta om jultomten

Inspirationen till jultomten började sannolikt redan på 300-talet; inspirerat av Sankt Nikolaus som var en kristen ärkebiskop i dagens Turkiet. Sankt Nikolaus blev helgonförklarad för sin givmildhet.

Han var också skyddshelgon för de sjöfarande, vilket gjorde honom till ett respekterat namn i det protestantiska Holland, där han kallades sinterklaas. Under 1800-talet tog sedan holländska utvandrare med traditionen till USA, och på så vis kom namnet "Santa Claus" till.

Källa: varldenshistoria.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!