Enköpings-Posten har tidigare berättat att samtliga tio gamla kyrkor i Lagunda församling (Örsundsbro med omnejd), kommer att vara ouppvärmda under vintern. Ett ekonomiskt nödvändigt beslut på grund av prisutvecklingen på el.
Kyrkoherde Carin Åblad Lundström känner att församlingsborna behöver uppmuntran och ljus i mörkret efter coronaår, följt av Ukrainakrig och energikris.
Därför gläder hon sig åt satsningen på julotta 2022. Det blir julotta i de tio kyrkorna: Biskopskulla, Fittja, Fröslunda, Gryta, Giresta, Hjälsta, Holm, Kulla, Långtora och Nysätra.
– Nu måste vi göra något som vi har längtat efter. Det kommer att vara kallt i kyrkorna som det var förr. Man kommer att känna av stämningen från både dåtid och nutid på julottorna, säger Carin Åblad Lundström.
Givetvis behöver kyrkobesökarna klä sig efter temperaturen. Kyrkorna värms som nämnts inte upp. Det blir som förr med andra ord. Snö kan dock tyvärr inte utlovas, men det går att ha julstämning och andlig stämning ändå.
Med julotta i varje kyrka blir det en återgång till hur det var innan sammanslagningen 2009 till Lagunda församling. Då var det julotta i varje kyrka. Efter sammanslagningen har julottan som regel firats i en av församlingens kyrkor.
För att klara av att bemanna tio kyrkor på juldagens morgon firas julottorna vid två olika tidpunkter: 6.30 och 8.00. En del extra resurser tas också in till julottorna, men församlingen tar tacksamt emot hjälp även av församlingsbor som vill bidra till julottorna genom att exempelvis tända ljuskronor.
– Vi hoppas att människorna i stugorna och gårdarna ställer upp, säger Carin Åblad Lundström.
Efter de tidiga julottorna (6.30) blir det grötfrukost för dem som vill i Mariakyrkan inne i Örsundsbro. De lite senare julottorna (8.00) avslutas med en liknande grötfrukost i Nysätra församlingshem.
En annan nyhet som snart kommer att släppas är de stämningsfulla och vackra julkort som församlingen håller på att ta fram för varje kyrka.
Även om de tio gamla kyrkorna i Lagunda inte värms upp är de definitivt inte igenbommade i vinter.
– Vi har inte helt stängt. Vill du ha dop eller begravning i din kyrka får du ha det, men då blir det kallt, förklarar Carin Åblad Lundström.
EP har tidigare berättat att det kostar cirka 30 000 kronor att värma upp en kyrka för en begravning, vigsel eller dop under vintertid.