Udda fordonet hjälper hålla rent från flyghavre: "Bra hjälpmedel"

Ute på Rovab i Ramby söder om Grillby händer något annorlunda. Ägaren Mikael Thorsell använder en flyghavremoped för att bli kvitt "ogräset".

Flyghavremopeden kostar cirka 60 000 kronor, enligt Mikael Thorsell.

Flyghavremopeden kostar cirka 60 000 kronor, enligt Mikael Thorsell.

Foto: Per Elfström

Jordbruk2024-07-21 05:00

Mopeden används för att snabba på processen med att kolla om det finns flyghavre på åkermarken. Flyghavremopeden har blivit mycket nyttig i jordbruksdelen av företagets verksamhet.

– Man håller span på om man ser någon flyghavre. Det är istället för att gå kan man säga. Det går mycket fortare. Du plockar väldigt mycket mer yta per dag med hjälp av den här än om du ska gå, vilket är det traditionella sättet.

De började köra med mopeden för ungefär en vecka sedan, och kommer att hålla på i cirka två veckor till. Flyghavren är förrädisk, beskriver Mikael Thorsell. Det kan vara fritt från flyghavre i tio år och rätt vad det är så dyker det upp på åkern, berättar han.

– Då blir det mycket att plocka. Jag tror vi plockade 10 säckar från ett fält här nere förra året när vi fick ett sådant uppslag.

undefined
Igor Safronov har precis stannat till efter att ha varit ute och kört med mopeden på åkern.

Anledningen till att flyghavren ska väck är att den annars kan hamna i den skörd som senare ska göras på deras åkermark. Rovab bedriver utsädesproduktion, ekologisk odling där de har ett avtal som innebär att de säljer spannmål till Lantmännen som sedan säljer vidare.

Att ha en utsädesodling innebär vissa krav från Jordbruksverket på att hålla skörden fri från flyghavren, som annars gör att skörden av till exempel havre inte blir ren. Det finns till och med en lag om skydd mot flyghavre, för att bekämpa flyghavre och dess spridning.

– Om du levererar spannmål till Lantmännen och de hittar flyghavre så får du avdrag. Du kan även få böter om du inte sköter det där, säger Mikael Thorsell.

Det hjälper alltså flyghavremopeden till med att undvika. Men kör mopeden, det gör inte Mikael själv. Det gör Igor Safronov, som är ukrainsk flykting och kom till Sverige för två år sedan med sin familj, och jobbar på Rovab sedan dess.

– Jag tycker verkligen om att jobba på fältet för den friska luften och naturen. Ramby är mitt nya hem, säger Igor Safronov.

undefined
Igor Safronov från Ukraina är den som har i uppdrag att köra med flyghavremopeden och kolla om det har dykt upp något flyghavre på fälten.

Flyghavremopeden har använts mycket i företagets jordbruk sedan Mikael Thorsell köpte in den för ett par år sedan. Men enligt honom har moppeköpet inneburit en sak som varit ännu bättre. Mopederna, som kostar cirka 60 000 kronor styck, har gett företaget ännu mer affärsmöjligheter.

– Först ville jag ha en. Sedan la jag ut bild på den på Facebook. Då började telefonen ringa och folk ville köpa. Så då började jag importera dem. Vi har sålt 50 stycken skulle jag tro på ett par år över hela Sverige, och Norge har vi också exporterat till.

undefined
Mikael Thorsell äger Rovab och äger också sedan ett par år en flyghavremoped, som blivit så populär att han har sålt cirka 50 stycken till andra jordbrukare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!