– Det är såhär överallt. Det är så torrt här så! Folk klagar över dåligt väder, att det har regnat så mycket i sommar. Men det upplever inte vi alls. Det har regnat för lite, säger Anna Bodin, som driver företag med dikor i Grillby tillsammans med maken Håkan Bodin.
De har 80 till 90 dikor som behöver äta för att må bra. Det är svårt i år att leverera grönbete i den utsträckning som det behövs. Därför har de behövt ta av det foder som egentligen är tänkt till vintern.
– I år finns det foder, så för den skullen är det inte kris och katastrof, men man vill helst inte behöva utfodra. Det är otroligt torrt ute på åkrarna, det är ingen fukt i backen. I år har vi fått in ensilage och det räddar oss i år, säger Anna Bodin.
Ensilage är de vita balar som står ute på åkrarna, inuti de finns konserverat gräs, som är ett viktigt foder för betande djur – när det behövs. Men allra helst ska djuren på gå på naturbete, menar lantbrukarna. Tomas Olsson är ordförande för LRF Mälardalen och har hört flera Enköpingsbaserade lantbrukares oro inför hösten och vintern.
– Enköping och egentligen hela Mälardalen har problem med de här delarna. Det är ett väldigt regionalt problem här. Ännu mer söderut är det jätteblött, säger Tomas Olsson.
Konsekvenserna blir störst för de med betande djur, särskilt de som går på naturbeten.
– Där växer det ingenting. Ofta brukar de kunna beta till oktober kanske, men nu är det slut och det växer ingenting. Vi är nästan inne i september och även om vi nu skulle få mer regn, så hinner det inte växa så mycket, säger han.
Tomas Olsson har själv betande djur, både kor och får.
– Man vill gärna ha med sig en buffert inför hösten här, men det finns ingenting. Vi får börja stödfodra och ta in de tidigare i stallet, säger han.
Räddningen finns hos de som har fått med sig mycket foder från skörden.
– Det är vinterfodret man stödmatar med. Tre grässkördar är det bästa, men nu har många tagit två och lämnat kanske en till grönbete, säger han.
För spannmålsbönderna har vädret varit perfekt, men denna sommar har varit drabbande för bönderna med betande djur.
– Nu åtgärdas detta. En kollega har löst det så att djuren får beta av det sista gröna som finns och så återstår det att se om han klarar vintern, säger Tomas Olsson.