Månskensbonden John Loberg har arbetat på Tjursåker gård sedan han var 12 år. Han och familjen på Tjursåker gård fick ett erbjudande om att ta emot jord och fylla ut åkern från ett företag som ville bli av med jorden.
– Vi tyckte att det lät som en bra idé, för då kanske vi kan bruka det här fältet, som annars brukar stå vattenfyllt. Massan kommer från Västerås. Det är gammal åkermark där som de har schaktat bort för att bygga där. Vi har varit väldigt noga med att vi vill ha analyser, så vi har fått markanalyser på den här jorden, säger John Loberg.
Innan hela återställningen av den vattenfyllda åkermarken kunde påbörjas ringde ägarna och brukarna av marken, John Loberg med familj, till Enköpings kommun för att kontrollera om de behövde tillstånd eller inte. Anna-Lena Wilson, inspektör på kommunen, säger att det med denna mängd schaktmassor gjorts en bedömning om att det inte var anmälningspliktigt.
– Vi ansåg att det var mindre än ringa risk att massan skulle skada åkern eller naturen i närheten. Lantbrukaren angav tydligt vad syftet var, att höja åkermarken för att han vill bruka den, Anna-Lena Wilson.
Nu har lassen gått med mellan sex till tio lastbilar, ibland med släp, varje timme under arbetstid på vardagar sedan i slutet av maj. Det är onekligen en stor mängd schaktmassor som dumpas på åkern. Utöver det kommer lantbrukarnas egen matjord att ligga på toppen. Allt för att de ska kunna bruka marken.
– Fältet är på fem hektar, men det fylls väldigt olika. Jag gissar på mellan 10 000 till 20 000 kubikmeter schaktmassa när det här är klart, säger John Loberg.
John Loberg beskriver åkern "som en potta" och menar att utdikningar kan hjälpa vattnet att rinna från den mark som är avsedd för odlingar.
– Det kommer bli ett naturligt fall i avrinningen i och med utdikningarna. Vi har ju brukat den här marken förut, men förra året kunde vi tröska en tredjedel av arealen. Skördemaskinerna kom inte fram ens. Då anlade vi faktiskt en våtmark alldeles nedanför där, med nya dräneringar, men det räckte inte för att marken skulle ta undan vattnet, säger han.
Grannarna i byn är orolig för den dåliga vägen. Trafikverket har varit ute och kollat på den och spolat den ibland, berättar de. Men den är smal, lerig och har många små potthål. Att det nu går hundratals lastbilar varje vardag längs vägen känns inte bra, berättar grannarna.
– Den här lervägen är känslig och är inte gjord för detta. Såhär tung trafik ska inte köra här, säger en granne.
– Ibland har det stått fyra, fem lastbilar i kö för att få komma och lämna jorden, längs den här smala vägen, säger en annan granne.
Frågan framåt är när det blir klart. Det är inte helt säkert än, men John Loberg tror och hoppas på att det ska vara färdigt tidigt i höst.
– Vi vill kunna bruka marken så snart som möjligt. Blir den klar slutet av sommaren eller början på hösten kanske vi hinner så lite den här säsongen redan, säger han.
Det är konventionell spannmålsodling, bland annat vete, havre och korn, som Tjursåker gård ägnar sig åt. På denna åker kommer de till en början försöka med enklare sådd och eventuellt blommor för att bidra till markens hälsa.
– Det kommer inte bli spannmål första året, säger John Loberg.