Enköpingspolisen kritiseras för "tvångsfotografering"

En narkotikapåverkad man vägrade att identifiera sig. Då fotograferade polisen mannen mot hans vilja. Nu kritiseras polisen av Justitieombudsmannen (JO).

Justitieombudsmannen kritiserar polisen i Enköping och Håbo för att ha tvångsfotograferat en man som vägrade identifiera sig.

Justitieombudsmannen kritiserar polisen i Enköping och Håbo för att ha tvångsfotograferat en man som vägrade identifiera sig.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

JO kritiserar polisen2022-05-04 10:00

En patrull från Enköpingspolisen kallades till en butik i februari 2020. En man huppträdde störande och vägrade lämna butiken. Polisen avvisade mannen, men mannens uppträdande gjorde att polisen vände sig till undersökningsledare för att få testa om mannen var knarkpåverkad. 

Mannen hade inga identitetshandlingar och vägrade att identifiera sig. Poliserna försökte då fotografera mannen för att jämföra med bilder i polisens datasystem. Men mannen vägrade, vände bort ansiktet och fäktade med armarna.

Till slut blev motståndet så kraftigt att poliserna avbröt försöken att fotografera honom och handfängslade mannen. Mannen vägrade dessutom att lämna urinprov så man körde mannen till lasarettet för att ta blodprov.

Ytterligare en polispatrull anslöt på lasarettet. Mannen fortsatte att vägra låta sig bli fotograferad. Då ska en av polismännen ha tagit tag i mannens haka, vände upp ansiktet och fotograferade mannen. Den misstänkte mannen har hävdat att poliserna höll fast honom i armar och ben, samt tog ett struptag på honom för att kunna fotografera honom. Polismännen nekar till de uppgifterna, och JO finner inget stöd för mannens version.

Nu kritiseras ändå polisen för att man tog bilden på mannen, utan att fråga undersökningsledare om tillstånd. 

I samma sekund som undersökningsledare beslutade om knarktest på mannen inleddes en förundersökning, och därför krävdes formellt också beslut av undersökningsledare om fotografering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!