Här ska framtidens experter på IT-säkerhet få högskoleutbildning

Det fanns 30 platser. Över 230 sökte. Den nya yrkeshögskoleutbildningen i IT-säkerhet startar i Kunskapsmagasinet i september.

Anna Möller, chef för yrkeshögskolan i Enköping, välkomnar första kullen studerande på den nya utbildningen i IT-säkerhet som börjar till hösten i Kunskapsmagasinets lokaler.

Anna Möller, chef för yrkeshögskolan i Enköping, välkomnar första kullen studerande på den nya utbildningen i IT-säkerhet som börjar till hösten i Kunskapsmagasinets lokaler.

Foto: Bengt Johansson

IT & datavetenskap2024-07-04 13:00

Nyheten i korthet

  • En ny yrkeshögskoleutbildning i IT-säkerhet startar i Kunskapsmagasinet i Enköping i september, med över 230 sökande för endast 30 platser.
  • Utbildningen syftar till att täcka det växande behovet av kompetent IT-personal i området, och hoppas locka nya talanger inom IT-säkerhet.
  • Med både unga och äldre studenter bland de antagna, tror Enköpings kommun att utbildningen kommer att stärka stadens attraktivitet som en plats att arbeta inom IT-säkerhet.
undefined
Anna Möller, chef för yrkeshögskolan i Enköping, välkomnar första kullen studerande på den nya utbildningen i IT-säkerhet som börjar till hösten i Kunskapsmagasinets lokaler.

Efterfrågan på kompetent IT-personal är stor i Enköping med omnejd.

Tillgången är för liten.

Ett sätt att ändra det är den utbildning i IT-säkerhet som Enköpings kommun fått beviljad.

I september börjar den första utbildningen. Den är tvåårig och Enköping får ta in 30 studerande varje år.

– Kompetensbehovet är mycket stort. Vi ser fram emot detta samarbete och hoppas kunna hitta nya talanger och medarbetare med relevant kompetens inom IT-säkerhet, säger till exempel Johan Tenggren, som chefar inom sådana frågor på Combitech.

Sedan utbildningen utannonserades har drygt 230 personer sökt. 35 har antagits, varav 12 kvinnor, berättar Anna Möller, chef för Enköpings kommuns yrkeshögskoleverksamhet

Vem får gå utbildningen?

– Det är en rad kriterier, man tittar förstås på betyg och behörighet, det är höga krav på engelska, svenska och matematik, programmering eller motsvarande. 

Men ni kan inte ta in fler?

– Nej, det är den tilldelning som vi har fått från staten.

Omkring hälften av de antagna är mellan 19 och 25 år, men det finns också flera över 40 som siktar på nya steg i yrkeskarriären.

– Mellan fem och tio flyttar hit för utbildningen, säger Anna Möller.

Platsen för utbildningen är gamla Kunskapsskolan nära järnvägsstationen, det så kallade Kunskapsmagasinet.

– Perfekt lokal för ändamålet, tycker Anna Möller.

Nästan alla gästföreläsare är också klara, någon enstaka återstår.

– Samtliga föreläsare är yrkesproffs och experter inom IT-säkerhet och cybersäkerhet, säger Anna Möller.

Hon ger några exempel: Mathias Eriksson, VD Rödsvart, Johan Tenggren på Combitech och Marina Samuelsson, teamledare tillämpad IT-säkerhet på AFRY.

Malin Nelsäter, sektionschef på AFRY Enköping, säger:

– Kompetensbehovet inom IT-säkerhet är just nu enormt, och att få till en skräddarsydd utbildning helt anpassad efter marknadens behov är efterlängtat och välbehövligt.

Vad betyder det för Enköping?

– För företagen i Enköping ger det möjligheter till samverkan mot ett gemensamt mål, jag tror det kommer ge fina ringar på vattnet. Inte minst kan det göra oss mer attraktiva som en stad man vill jobba i med IT-säkerhet där det finns en stor bredd i potentiella arbetsgivare. 

Andra positiva effekter?

– I förlängningen bidrar det till ett säkrare samhälle. Företagen tillsammans med Försvarsmakten och kommunen visar nu tydligt att vi tar ett stort steg mot att utveckla Enköping.

undefined
De gästföreläsare som kommer till kurserna på Kunskapsmagasinet är yrkesproffs och experter inom IT-säkerhet och cybersäkerhet.
undefined
IT-branschen har ett växande behov av personer som kan IT-säkerhetssystem.
undefined
Här inne ska de studerande på utbildningen för IT-säkerhet samlas under hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!