Nu får ukrainare lära sig svenska på SFI i Enköping

Efter att ha väntat i ett och ett halvt år får nu ukrainska flyktingar i Enköping lära sig svenska via kursen Svenska för invandrare även kallad SFI. När EP besöker en lektion är det många som är glada över att vara på plats i klassrummet.


Sergii Gamkiv jobbar redan inom skogsindustrin i Sverige. "Jag har lärt mig mycket svenska på jobbet men vill att den ska bli ännu bättre, därför är jag här nu", säger han.

Sergii Gamkiv jobbar redan inom skogsindustrin i Sverige. "Jag har lärt mig mycket svenska på jobbet men vill att den ska bli ännu bättre, därför är jag här nu", säger han.

Foto: Jakob Wesslund

Integration2023-10-16 05:00

Drygt 20 ukrainare sitter förberedda vid sina bänkar med anteckningsblock och läroboken nära till hands den här måndagseftermiddagen. Läraren Göran Bylund inleder lektionen med att gå igenom en text som eleverna har haft i läxa. Den handlar om ett par som bor i ett kollektiv och Göran Bylund skriver upp eventuellt svåra ord som kvadratmeter, särbo och hänsyn på en tavla.

– De bor tillsammans och visar varandra hänsyn. Hänsyn kan man säga är ett annat ord för respekt, säger han samtidigt som eleverna gör anteckningar i sina block. 

Sedan i slutet av september studerar klassen svenska varje dag med totalt tolv lektioner i veckan. Flera av de ukrainska flyktingarna har redan hunnit lära sig en del svenska under de dryga 16 månader de varit i Sverige, något som märks på lektionen där de ställer frågor på svenska. För många fungerar de muntliga delarna okej men stavning och grammatik är desto svårare. 

– Det var svårt att lära sig det svenska alfabetet då det är så annorlunda jämfört med det ukrainska. Men jag tror att jag har lärt mig det nu. Jag känner att min svenska blir bättre för varje dag, säger Sergii Gamkiv.     

I bänken bredvid honom fyller Maryna Buik i svar på frågor om kollektivboendet i ett uppgiftspapper. Även hon tycker att hennes svenska har förbättras under de dryga tre veckor som SFI-lektionerna har pågått.  

– Göran är en jättebra lärare, han förklarar alltid på ett sätt så att jag förstår. Jag lär mig väldigt mycket, säger hon. 

Totalt studerar 30–35 ukrainare SFI på Komvux i Enköping. En majoritet av de 22 elever som ingår i Göran Bylunds klass har akademisk bakgrund, vilket gör att innehållet på lektionerna kan göras lite mer avancerat även om det är en nybörjarkurs. 

– Om de inte förstår något kan de fråga varandra då en del elever hunnit lära sig mer svenska och det brukar gå bra. Det finns en väldigt stark vilja att lära sig i den här klassen, det blir man glad att se som lärare, säger Göran Bylund.

Något som däremot inte tas upp i klassrummet är nyheter om situationen i Ukraina. Göran Bylund vill inte väcka jobbiga minnen till liv och är därför försiktig när han behöver jämföra Ukraina och Sverige för att förklara olika ord och koncept. 

– Idag frågade jag till exempel om det är vanligt med kollektiv i Ukraina men jag vill inte gå djupare än så. På lektionerna vill jag fokusera på svenskan och situationen här och nu. Jag tror att det är ömsesidigt, säger han.  

SFI-lektionerna kommer att pågå fram tills jul men efter det är det oklart huruvida det blir en fortsättning under 2024. Enköpings kommun är beroende av statsbidrag från regeringen för att ha råd att ge SFI-undervisning till just ukrainare och det är ännu inte bestämt om möjligheten att söka stödet förlängs. Göran Bylund hoppas på en fortsättning så att fler får möjlighet att klara kursen.

– Språket är ju nyckeln in till samhället så det är viktigt att så många som möjligt får chansen att lära sig det. För vissa tar det lång tid och för andra inte, säger han. 

För eleverna i hans klass är målet med att lära sig svenska glasklart: de vill lära sig språket för att kunna söka jobb och bygga ett nytt liv i Sverige.

– Jag är utbildad ekonom och jag vill jobba som det i Sverige också. Det kommer ta tid att lära sig svenska men jag tänker kämpa för att klara det, säger Maryna Buik.  

SFI

Svenska för invandrare är en kommunal vuxenutbildning som ska ge invandrare i Sverige grundläggande kunskaper i svenska språket. För att ha rätt till utbildningen ska man vara bosatt i Sverige och ha fyllt 16 år. De som inte är bosatta i landet har i vanliga fall inte rätt till undervisningen men i juni införde regeringen ett undantag för de flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet och är i landet på ett temporärt uppehållstillstånd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!