Socialstyrelsen: Fördubbla antalet blodgivare

Antalet blodgivare i Sverige behöver fördubblas, enligt Socialstyrelsen. Annars kan Sverige inte upprätthålla en beredskap i en krissituation med många skadade.

64 procent av befolkningen kan tänka sig att ge blod, men bara 3 procent gör det, enligt en undersökning från Socialstyrelsen. Arkivbild.

64 procent av befolkningen kan tänka sig att ge blod, men bara 3 procent gör det, enligt en undersökning från Socialstyrelsen. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Vård2024-06-14 07:04

"Det är framförallt i storstäderna som blodgivarna skulle behöva bli fler", säger Helena Ström, sakkunnig inom blodfrågor på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det finns omkring 200 000 aktiva blodgivare i dag. Antalet behöver enligt Socialstyrelsen fördubblas, och uppgå till fem procent av befolkningen. Detta för att uppnå en starkare beredskap vid händelser med många skadade.

"Det händer att operationer och behandlingar ställs in, och skulle en större kris uppstå finns i dag inget effektivt sätt att få fram mycket blod snabbt", säger Taha Alexandersson, avdelningschef för krisberedskap och civilt försvar på myndigheten.

Under 2023 anmälde sig 41 602 personer som nya blodgivare i Sverige, enligt statistik från Svenska blodalliansen. Det är en minskning med 14 procent jämfört med året innan, då antalet nyanmälningar landade på 48 318.

Samtidigt visar en undersökning från Socialstyrelsen att 64 procent av svenskarna kan tänka sig att ge blod, men det är bara 3 procent som gör det.

"Vi behöver nå de unga, framför allt männen, som ger blod i lägre utsträckning än unga kvinnor", säger Ulrika Ljung talesperson för regionblodcentralernas nätverk Geblod, i ett pressmeddelande.

Fakta: Blodgivning

Det blod du donerar kan till exempel användas vid operationer och behandling av olika sjukdomar.

För att bli blodgivare är det vanligtvis krav att du är mellan 18 och 60 år gammal, även om åldersgränserna kan variera beroende på region.

Du måste därtill vara vid god hälsa och ha en vikt på över 50 kilo.

Dessutom behöver ditt blodvärde vara tillräckligt högt.

Vid vissa tillfällen får du inte ge blod, exempelvis om du är gravid, om du besökt vissa länder eller om det finns risk att du utsatts för blodburen smitta.

Vid besök vid blodcentralen eller blodbussen behöver du visa legitimation och ha svenskt personnummer. Därefter får du fylla i ett hälsoformulär innan blodgivningen påbörjas. Hela besöket tar ungefär 30 minuter.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!