Utvecklingen på dagens HVB-hem går enligt partiet i fel riktning där unga med kriminell bakgrund snarare än att få vård, riskerar att djupare dras in i kriminalitet och rekryteras till gäng.
– Vi fortsätter se skjutning efter skjutning. Det kryper längre ner i åldrarna och det är uppenbart att det går åt fel håll, säger Magdalena Andersson på en pressträff.
Utökade befogenheter
Nyheten presenteras i samband med att Andersson besöker Sandviken för sitt sommartal.
Enligt förslaget ska HVB-hemmen delas in i olika säkerhetsklasser beroende på ungdomarnas riskprofil, vilket Socialdemokraterna föreslagit även tidigare.
De utökade befogenheterna som skulle komma med en kommunalisering handlar exempelvis om möjlighet för personalen att genomsöka rum, samt restriktioner för elektronisk kommunikation och vistelse utanför hemmen.
Samverkan mellan kommuner
Om kommunerna tog över driften skulle även möjligheten till insyn och uppföljning öka.
– I dag får vi larmrapporter om att personer med koppling till kriminalitet driver den här typen av hem och att andelen oseriösa aktörer ökar. Det får vi stopp på genom att det drivs i offentlig regi, säger Magdalena Andersson till TT och tillägger att de utökade befogenheterna inte kan överlåtas till privata företag.
Kommuner ska kunna samverka med varandra för att inte behöva stå för all HVB-vård själva.
Hur mycket skulle det kosta att göra om systemet?
– Det är inte säkert att det kostar något alls. Nu går våra skattepengar till vinster i privata bolag. Om det drivs i offentlig regi blir vi av med de oseriösa aktörerna och våra skattepengar kan stannar kvar hos hemmen, säger Andersson.
– Däremot, om vi behöver höja kvaliteten på hemmen för att ungdomar inte ska återfalla i kriminalitet, ja då är det i så fall en kostnadsdrivande reform.