Expert om Nobelmenyn: Progressivt och kaxigt

Kyckling, rotselleri, baljväxter – och kulturgröt ligger på faten när kungligheter, pristagare och övriga gäster satt sig till bords i Blå hallen.
–Det är progressivt och kaxigt. Jag vill äta det här nu och jag har precis ätit middag, säger matkreatören Siri Barje.

Svenska basvaror genomsyrar årets Nobelmeny.

Svenska basvaror genomsyrar årets Nobelmeny.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nobel2024-12-10 19:56

Årets Nobelmeny, signerad köksmästaren Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke, har varit en väl förborgad hemlighet fram tills gästerna tar plats i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm.

Några ledtrådar delade dock kreatörerna med sig av i förväg: det är svenska basvaror som gäller och en av beståndsdelarna är fullkornsgröt.

– Jessie är en otrolig kock, sättet hon arbetar med grönsaker är enastående. Hon vågar använda sig av svenska baljväxter och det tåget är jag gärna med på. Jag är personligen ingen fan av gröt, men jag skulle med glädje äta Jessies, säger kocken och kokboksförfattaren Siri Barje.

Hyllar svenska råvaror

Jessie Sommarström utsågs till årets kock 2022 och har även belönats med gastronomiska Akademiens guldmedalj. Efter många år i restaurangbranschen, bland annat på Esperanto och Sturehof i Stockholm, arbetar hon nu som gastronomisk chef på Sodexo som levererar mat till bland annat skolor och äldreomsorg.

För Nobeldesserten ansvarar Frida Bäcke, som två år i rad utsetts till "Konditorernas konditor". Även hon hyllar svenska råvaror i form av äpplen.

– Sjukt smart att använda äpplen eftersom det varit ett sådant galet äppelår. Väldigt bra att de valt att använda råvaror som är i säsong, säger Siri Barje.

Vässad presentation

En som vet hur det är att befinna sig i hetluften i Gyllene salens kök på plan 7 i Stadshuset är fjolårets Nobelkock Jacob Holmström. Även han ger menyn med beröm godkänt.

– Nu har jag bara sett förrätten på tv, men det såg väldigt fint ut. Klassiska smaker och en fint vässad presentation. Kul med kyckling också, det var många år sedan. Jessie är ju känd för sin baljväxtvurm så det är ett smart drag att blanda dem med ett protein

– Och så gröten som har blivit en snackis fast det egentligen är ett kokt korn. Men att kalla det gröt och servera på Nobel ger ju onekligen en liten twist, säger han.

Skräckblandad förtjusning

Enligt Jacob Holmström är de mest kritiska momenten redan över eftersom 99 procent av middagen görs i förväg.

– Har du bara gjort en meny som passar ändamålet så är det inte så mycket som kan gå fel. Men man behöver tänka till när man sätter samman menyn för det är mycket logistik involverat och mat som ska tåla både uppvärmning och transport.

Hur känns det att följa festligheterna från tv-soffan i år?

– Det är med lite skräckblandad förtjusning. Uppdraget har onekligen ett visst drag av ångest, samtidigt är det kanske det roligaste jag har gjort, säger Jacob Holmström.

Fakta: Här är årets Nobelmeny

Förrätt:

Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.

Huvudrätt:

Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland.

Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.

Dessert:

Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.

Källa: nobelprize.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!