Det hoppas i alla fall kommunalrådet Gunnar Selberg (C) som på lördagen hämtade in veckans statistik över smittspridningen på kommunens skolor. Det är nämligen främst bland kommunens tonåringar som viruset sprids, och smittutvecklingen bland eleverna och i kommunen som helhet har följts åt de senaste veckorna.
– Denna vecka ser vi att skolrapporteringen inte är sämre än föregående vecka. Man får hoppas att det är en tendens till stabilisering, säger han till TT.
Undervisning i hemmet
Kommunen har infört fjärrundervisning på högstadiet, och det är också vad som gäller på gymnasiet. Dessutom har föräldrar till barn i förskoleklass, grund- och mellanstadiet sedan mitten av veckan möjlighet att låta sina barn studera hemma. Detta har fått till följd att cirka en tredjedel av alla yngre elever inte går till skolan.
– Jag ser den åtgärden inte bara som smittbromsande, utan också lugnande. En del är så oerhört rädda för den situation vi lever i, då är det inte bra att känna tvånget att skicka barnen till skolan när man vet att det är smittspridning där, säger Gunnar Selberg.
Stängning osannolik
Åtgärden är så färsk att den ännu inte kan ha påverkat smittspridningen. Och kommunens krisledningsnämnd beslutade på fredagseftermiddagen att förlänga fjärrundervisningen och möjligheten till hemundervisning till åtminstone mitten av nästa vecka. Att gå ett steg vidare, och stänga förskolor och låg- och mellanstadieskolor bedömer Gunnar Selberg som osannolikt.
– Det är en åtgärd som känns väldigt långt borta. Då brakar hela samhället ihop, säger han.
Han tror och hoppas att det sociala trycket ska få fler att dra ned på sociala kontakter och hålla avstånd – trots att de nationella restriktionerna är på väg att lätta.
– När det brakar till skärper sig folk. Vi vill inte hänga kvar i skiten här när man öppnar upp i övriga landet. Nu får vi anstränga oss i ett par veckor, sedan ska vi vara ikapp, säger Gunnar Selberg.