Så fick spottkobran sitt gift

Spottkobrans smärtsamma gift har i första hand utvecklats som ett försvar, snarare än för att döda byten. Dessutom har giftet utvecklats flera gånger oberoende av varandra, och kanske är det vi människor som är orsaken till att den blev så giftig en gång i tiden.

Spottkobror kan slunga iväg sitt gift upp till 2,5 meter och oftast siktar den mot motståndarens ögon. Förutom ämnen som bryter ner vävnader, innehåller giftet även substanser som orsakar stark smärta. På bilden en nubisk spottkobra (Naja nuibae).

Spottkobror kan slunga iväg sitt gift upp till 2,5 meter och oftast siktar den mot motståndarens ögon. Förutom ämnen som bryter ner vävnader, innehåller giftet även substanser som orsakar stark smärta. På bilden en nubisk spottkobra (Naja nuibae).

Foto: Natural History Museum, London/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-29 20:45

Spottkobror är kända för att kunna kasta iväg sitt gift upp till 2,5 meter, och för att den siktar mot motståndarens ögon. Giftet är inte bara farligt, utan också extremt smärtsamt.

Det finns flera olika arter av denna giftsnok, både i Asien och i Afrika, och efter att ha studerat giftets sammansättning och släktskapet mellan tre olika, drar nu forskare slutsatsen att spottkobrans gift har utvecklats flera gånger, oberoende av varandra. Evolutionen har alltså kommit på en snarlik lösning på samma problem, flera gånger.

Flera lösningar

Att evolutionen löser ett och samma problem flera gånger, fast på lita olika sätt, så kallad konvergens, är inte helt ovanligt. Ögat är ett bra exempel, som finns både hos ryggradsdjur och ryggradslösa djur, som bläckfiskar. Fiskars och däggdjurens stjärtfenor är ett annat exempel, även om moder natur valde att ställa delfinernas och valarnas stjärtfenor horisontellt, i stället för vertikalt som hos fiskarna.

Enligt forskarna, verksamma vid bland annat brittiska School of Tropical Medicine i Liverpool visar studierna dessutom att spottkobrans främsta syfte med sitt gift är försvar, inte för att döda byten, som de flesta andra giftormar.

Kemiska ämnen

Precis som hos andra kobror innehåller spottkobrans gift kemiska ämnen som bryter ner vävnader. Men därutöver finns även ämnen som orsakar stark smärta, varför forskarna tror att giftets främsta syfte är till försvar.

Kartläggningen, som presenteras i tidskriften Science, visar intressant nog också att giftet hos dessa ormar uppstod ungefär samtidigt som vi människor klev in på scenen. Precis som många andra primater är även vi människor kända för att vilja döda ormar med exempelvis stenar och pinnar, varför forskarna inte utesluter att det är vi människor som är den egentliga orsaken till spottkobrans gift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!