Halv tio lokal tid landsteg de första svenska soldaterna i Riga på två led, ett med svenska flaggan främst och ett med Natoflaggan. De ska delta i Sveriges första markinsats som Natoallierad.
– Det är en historisk dag, en historisk händelse, säger Lettlands försvarsminister Andris Spruds.
Svenske officeren Erik berättar att de övat för insatsen ända sedan i somras och känner ett stort ansvar.
– Vi känner ett ansvar ner på soldatnivå att vi vill vara med och bidra till alliansen och vara här och avskräcka, säger han.
Efter soldaterna rullade mullrande stridsfordon, pansarterrängbilar och stridsvagnar i land från TT Lines färja efter ett dygns resa över Östersjön i hårda vindar.
"Inte som hemma"
Soldaterna berättar om en viss oro hos de anhöriga därhemma. Hur ser de då själva på uppdraget, är det farligt?
– Inte i nuläget, men vi har förberett för det man kan kalla farligt, säger Ivar, mekaniker från P7.
Jette Albinus, chef för Natos nordliga divison där Natobrigaden i Lettland ingår, understryker allvaret:
– Vi beskriver inte situationen här i Lettland som fred, vi är i en hybridfas, där det pågår många aktiviteter, säger hon.
Hon pekar bland annat på spionage mot Nato.
– Så för soldaterna blir det inte som hemma. De är i en miljö där de ska hålla ett öga på varandra och vara vaksamma, säger Jette Albinus.
Det är utmanande tider, anser Lettlands försvarsminister Andris Spruds, både globalt och regionalt, och Lettland befinner sig i ett hybridkrig. Han nämner bland annat cyberattacker, desinformationskampanjer och en rad incidenter i Östersjön.
– Det här är det bästa sättet att avskräcka Ryssland från att agera på ett sätt som skulle vara skadligt för Nato, för oss, men också för Ryssland självt, säger han.
14 Natoländer
Totalt handlar det om ungefär 550 personer, en reducerad bataljon, från Södra skånska regementet, P7, i Skåne.
I Lettland ska de under kanadensisk ledning ingå i en brigad där 14 olika Natoländer finns representerade.
Svensk militär ska turas om halvårsvis med dansk militär att bemanna den del av Natostyrkan i Lettland som huserar på Camp Valdemar i staden Adazi nordost om Riga, en förläggning som byggts av danskarna.
– Det känns bra. Bordet är dukat, säger bataljonschef Henrik Rosdahl.