Svag konsumtion sänker Sydkorea

Stängda butiker, exportproblematik och restriktioner. Coronapandemin slår hårt mot Sydkoreas ekonomi.

En nästan öde shoppinggata i Seoul i slutet av mars.

En nästan öde shoppinggata i Seoul i slutet av mars.

Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-23 03:10

Landets BNP sjönk 1,4 procent under årets första kvartal, jämfört med föregående kvartal och justerat för säsongsvariationer, uppger landets centralbank.

– Ekonomin kommer antagligen att backa minst ytterligare ett kvartal när de svåra tiderna fortsätter på exportsidan, säger Moon Jung-Hui, ekonom vid KB Bank.

Första kvartalets minskning är den största sedan 2008 och det är främst minskad privatkonsumtion, 6,4 procent lägre, som agerar sänke.

– Konsumtionen kommer att förbättras, speciellt till följd av statligt spenderande, men exporter av nyckelprodukter, inklusive petrokemiska produkter, kommer att lida, säger Moon.

I helgen lättade landet på en del restriktioner, men Sydkorea riskerar ändå att hamna i en teknisk recession, det vill säga en nedgång två kvartal i rad. Men för innevarande kvartal är det främst exporten som är sorgebarn, då handelspartner i Europa och USA fortsätter att vara stängda. Exporten under aprils 20 första dagar var nästan 27 procent lägre än motsvarande period förra året.

Trots allt växer Sydkoreas ekonomi på årsbasis och tillväxten för första kvartalet blev 1,3 procent jämfört med första kvartalet 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!