Antalet husbilar i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste cirka sex åren, enligt ny statistik från Trafikanalys som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.
Även i Enköping har antalet husbilar ökat, och ökningen är ännu större här än den nationella ökningen. Även om det syns en liten minskning mellan 2022 och 2023, så ökade antalet husbilar som är registrerade i Transportstyrelsens vägtrafikregister med 35 procent i Enköping från 2017 till 2023.
Ökningen är något som märks hos Lindströms i Enköping. Säljaren Stefan Ohlsson berättar att de började i Enköping 2014, och att de då bara hade en barack bredvid E18 med tio bilar till försäljning.
– Det finns ett väldigt stort intresse. Det är en fritidstrend. Istället för att åka utomlands så är det många som semestrar på hemmaplan. Det var både så före covid men har också förstärkts efter det, säger han.
Men det kostar också att ersätta den vanliga sommarsemestern med en husbil. En husbil kan kosta allt mellan några hundratusen kronor till flera miljoner, och det är bara kostnaden för att köpa själva bilen.
– Det är förenat med vissa kostnader naturligtvis. Bilen i sig kostar en slant, man har skatten, försäkringen, den ska servas och så vidare. Men så är det med allt annat också. Åker du utomlands en vecka eller två så kostar det också åtskilliga tusenlappar. Jag tror folk tycker att det är värt det helt enkelt, säger Stefan Ohlsson.
EP var i juli ut och träffade husbilsägare i Enköping som var på genomresa, och stod parkerade i hamnen. De trivdes alla med husbilslivet, mycket på grund av den frihet som det ger dem. Att man kan åka hur man vill, när man vill och se nya platser utan en massa krångel. Även Stefan Ohlsson på Lindströms tror att det är en stor del av förklaringen till husbilens ökade popularitet.
– Att man när som helst kan sticka iväg och hälsa på bekanta, eller åka ner till hamnen och käka middag. Det behöver inte vara så märkvärdigt, utan det är friheten att upptäcka som gör det speciellt, säger han.
Det finns cirka 120 000 husbilar registrerade runt om i Sveriges kommuner. Trafikanalys statistik över husbilar finns sedan årsskiftet mellan 2017 och 2018. När mätningen började var antalet husbilar i Sverige drygt 92 000.