Hunduppfödare anmäls till åklagare

Länsstyrelsen anmäler en hunduppfödare i Enköping till åklagare. Uppfödaren ska ha importerat hundar under andras namn.

Hundar2023-11-21 11:00

Våren 2022 ansökte Enköpingsbon om tillstånd hos länsstyrelsen för att bland annat importera tio hundar. Tillståndet gällde import och vidareförsäljning.

Länsstyrelsen genomförde en kontroll hos kvinnan. Det visade sig att hon inte kunde visa upp Traces-dokument för tre av hundarna som hon hade hemma hos sig. Traces (Trade control and expert system) är ett system inom EU för att underlätta spårning och övervakning av sändningar av djur, foder och djurprodukter mellan länder.

Uppfödaren lämnade inte heller efteråt in Traces-dokument eller övriga efterfrågade uppgifter, bland annat om hur hundarna transporterats och av vem. Länsstyrelsen avslog därför kvinnans ansökan och tillät henne inte att fortsätta med hundverksamheten.

Trots det fortsatte Enköpingsbon att importera och sälja hundar, enligt länsstyrelsen. Kvinnan har påstått att någon annan har tagit in hundarna till Sverige i hennes namn.

Länsstyrelsen beskriver dessutom i sin anmälan hur hundar, som har importerats i andra personers namn, funnits i kvinnans bostad när länsstyrelsen i somras genomförde en ny kontroll.

Enligt anmälan bedöms kvinnan ha importerat 13 hundar i år genom andras namn. Bland annat har hennes före detta pojkväns namn använts när fyra av hundarna togs in till Sverige.

Efter kontrollen i somras har länsstyrelsen fått in flera anmälningar om uppfödaren. Sedan tidigare har myndigheten också fått in anmälningar om verksamheten.

Eftersom länsstyrelsen misstänker brott mot djurskyddslagen har myndigheten anmält kvinnan till åklagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!