Så mycket fick kommunen för tomma asylplatser

I fem månader stod Åsundagården redo för ukrainska flyktingar utan att boendet togs i bruk. Nu har kommunen fått ersättning för de första 82 tomma dagarna.

I mars ställde kommunen i ordning Åsundagården för flyktingar från Ukraina. De första fem månaderna sot asylboendet dock oanvänt.

I mars ställde kommunen i ordning Åsundagården för flyktingar från Ukraina. De första fem månaderna sot asylboendet dock oanvänt.

Foto: Anette Östlund

Hummelsta2022-09-03 12:00

876 200 kronor har landat på kommunens konto för perioden 10 mars till och med sista maj i år. Pengarna är den ersättning Migrationsverket betalar ut till de kommuner som anordnar boende för asylsökande. 

I början på mars, bara några veckor efter att kriget bröt ut i Ukraina, fick kommunerna förfrågningar om de hade lämpliga lokaler som de kunde inhysa flyktingar i. Åsundagården i Hummelsta stod oanvänd efter att omsorgsboendet flyttat ut och kommunen ställde snabbt iordning lokalerna. 14 smålägenheter med totalt 69 sängplatser väntade på ukrainarna. Röda Korset hjälpte till att samla in saker som kunde tänkas vara användbara för flyktingarna.

EP var på plats medan förberedelserna pågick och kunde exempelvis se hur kylskåpen i de gemensamma utrymmena fylldes med mat.

Men några flyktingar kom inte. Inte förrän fem månader senare tyckte Migrationsverket att boendet behövde tas i bruk och sedan några veckor tillbaka bor det nu 55 flyktingar från Ukraina i lägenheterna.

Migrationsverket kommer att ersätta kommunen för alla dygn som boendet hålls tillgängligt. En fast schablonersättning utgår på 10000 kronor per iordningställd plats plus en rörlig del på 300 kronor per plats.

Det är numera Enköpings Hyresbostäder, EHB, som äger Åsundagården och planerar att bygga om den till trygghetsboende för äldre. Planer för detta pågår parallellt med att lokalerna används som boende för asylsökande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!