Redan i bygglovsprocessen i våras framförde några grannar sin oro kring ytterligare ett LSS-boende i Hummelsta. Denna oro besvarades från vård- och omsorgsförvaltningens sida med att det inte fanns någon anledning eller giltigt skäl för allmänheten att oroa sig.
I april var det klart med bygglovet och snart är huset, som ska bli ett enskilt LSS-boende för en person med tillhörande personal, klart.
En granne överklagade bygglovsbeslutet och framförde sin rädsla för att den person som ska bo i huset kan vara farlig för allmänheten.
Nu har länsstyrelsen beslutat att upphäva bygglovet.
Beslutet har dock ingenting att göra med grannens överklagande, oron från omkringboende lämnas helt utan kommentar.
Istället handlar länsstyrelsens beslut om något helt annat. Nämligen det faktum att det bygglov som ligger till grund för husbygget är ett tidsbegränsat bygglov och inte ett permanent sådant.
Rickard Westlöf på kommunens fastighetsavdelning säger till EP att tillfälliga bygglov används på platser där man inte får bygga permanent. Den aktuella platsen bedömdes vara en sådan, den har en gammal detaljplan som inte medger bostadsbyggande. Detta var anledningen till att man sökte ett tillfälligt bygglov, som får ges högst fem år i taget, max tre gånger, berättar han.
Länsstyrelsen gör en annan tolkning och menar att ett permanent bygglov borde ha sökts istället, något som ska göras när ansökan är förenlig med detaljplanen. Och eftersom länsstyrelsen menar att det finns förutsättningar för permanent bygglov upphäver man beslutet om tillfälligt bygglov.
– Vi blev förvånade över länsstyrelsens tolkning men kommer direkt att ansökan om ett permanent lov, säger Rickard Westlöf.
Han hoppas att den ansökan kan behandlas av miljö- och byggnadsnämnden redan denna vecka, då nämnden har ett extrainsatt möte.
– Blir det så och vi får det permanenta bygglovet godkänt blir processen inte mer än ett par veckor försenad, säger han.
I handlingarna framgår också att en annan anledning till att ett tillfälligt bygglov söktes är att det rådde osäkerhet kring hur denna boendeform skulle fungera för den person som är tänkt att bo i huset. Skulle boendeformen inte passa personen skulle byggnaden relativt enkelt kunna avvecklas och avlägsnas från platsen.