Elva års väntan på kommunalt beslut JO-anmäls

I elva och ett halvt år fick Lars Hammarstedt i Hummelsta vänta innan hans ena ärende hos kommunen avslutades. Ett annat ärende pågår fortfarande efter tio år. Väntetiderna har nu blivit ett fall för Justitieombudsmannen, JO.

2009 staplade Lars Hammarstedt ved här, bakom sitt hus i Hummelsta. Marken tillhör kommunen och han anmäldes. "Det var naturligtvis fel av mig men jag tog bort veden direkt. Ändå tog det elva och ett halvt år för kommunen att avsluta ärendet", säger han.

2009 staplade Lars Hammarstedt ved här, bakom sitt hus i Hummelsta. Marken tillhör kommunen och han anmäldes. "Det var naturligtvis fel av mig men jag tog bort veden direkt. Ändå tog det elva och ett halvt år för kommunen att avsluta ärendet", säger han.

Foto: Anette Östlund

Hummelsta2022-10-19 05:00

– Min förhoppning är att min anmälan ska leda till kritik, så kommunen tvingas förbättra sina rutiner, säger Lars Hammarstedt.

För det är just rutinerna, eller kanske avsaknaden av dem, som han tror är orsaken till att han drabbats som han gjort.

– Om jag har haft två ärenden hos kommunen och inget av dem har skötts på rätt sätt så finns det säkert fler, säger han.

De två ärendena som kommunen haft så svårt att avsluta handlar båda om Hammarstedts ved. I augusti 2009 klagade en granne på att han hade staplat en vedtrave utanför sin tomt, på mark ägd av kommunen. Elva och ett halvt år senare fick han ett besked av kommunens miljö- och hälsa att ärendet var avslutat, efter att de i december 2020 på plats kunnat konstatera att han hade tagit bort veden. 

– Det hade jag gjort elva år tidigare, tre dagar efter anmälan och efter det satte jag in luftvärmepumpar, säger han. 

undefined
Kommunens nonchalans gjorde att Lars Hammarstedt vände sig till JO i hopp om att myndigheten ska tvinga fram fungerande rutiner hos kommunen.

I juni 2012 blev han också anmäld för störande vedeldning. Under 2013 hade han en del kontakt med miljöhandläggaren och 2014 bytte han ut vedpannan mot bergvärme. Innan det hade kommunen fått ta emot ett 40-tal sms-anmälningar från samma granne mot hans vedeldning, 36 av dem fick han dock aldrig kännedom om och heller inte möjlighet att bemöta.

– Det här har jag fått reda på i efterhand då jag begärt ut en ärendelogg. Jag har också fått veta att det under den tiden gjordes nio inspektioner här, utan att jag känt till det. Det här strider helt klart mot Förvaltningslagen som säger att parterna i ett ärende har rätt att underrättas om uppgifter och rätt att yttra sig över dem, säger Lars Hammarstedt, som också påtalat detta för JO.

Sedan 2014 har han inte hört ett ljud från kommunen och ärendet är fortfarande inte avslutat, något han fick veta då han i augusti i år mailade kommunen och frågade.

Lars Hammarstedt är själv väl bekant med myndighetsutövning efter att ha jobbat inom polismyndigheten i många år.

– Det tillhör myndighetsutövningen att folk måste få ett beslut på att deras ärende är avslutat, säger han.

Kommunens nonchalans har varit avgörande för hans JO-anmälan. Det faktum att han i det elva år gamla ärendet inte ens fick en ursäkt påverkade starkt hans beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!