Helikopter störde fågellivet i Hjälstaviken

En helikopterlandning i Hjälstaviken i förra veckan väckte uppmärksamhet och oro för att det stört fågellivet i sjön.

Fågelsjö. Hjälstaviken är naturreservat och en av landerts viktigaste fågelsjöar.

Fågelsjö. Hjälstaviken är naturreservat och en av landerts viktigaste fågelsjöar.

Foto: Anders Forngren

Hjälsta2017-08-20 13:00

Naturreservatet Hjälstaviken är en av landets viktigaste fågelsjöar och restriktionerna för vistelse där är strikta. Man får exempelvis inte åka någon form av motordriven farkost i vattnet där enligt reservatsföreskriften.

Att en helikopter landade mitt i viken väckte därför många reaktioner hos naturvänner, bland annat på Facebook.

– Det är obegripligt att man gör så, man skrämde bort alla fåglar, bland annat rödspov, säger Lars Fredriksson, närboende i området.

Anledningen till helikopterbesöket var att länsstyrelsen tog vattenprover för att undersöka det ekologiska och vattenkemiska tillståndet i sjön vilket man gör årligen i flera av länets större sjöar. För att få bästa resultat sker provtagningen i augusti månad och då flera sjöar provtas samtidigt måste man använda helikopter. Det gör också att proverna blir jämförbara.

– Att gå ut med en båt skulle ta för lång tid och dessutom är Hjälstaviken för grund för att det skulle fungera, säger Gunilla Lindgren på länsstyrelsens miljöstrategienhet.

I Hjälstaviken har bedömningen av vattenstatusen tidigare grundat sig på mätningar i vikens utloppsbäck. Att få prover tagna mitt i sjön är därför viktigt.

– Hjälstaviken är en naturligt näringsrik sjö. Det är viktigt att vattenstatusen inte försämras där så sjön grundas upp. De åtgärder vi jobbar med kan förlänga sjöns livslängd med flera hundra år, säger Gunilla Lindgren.­

Vid provtagningen med helikoptern togs även prov på siktdjup och klorofyll vilket ger en säkrare bedömning av näringspåverkan.

Ornitologen Tom Sandström från Bålsta besöker Hjälstaviken flera gånger i veckan men var inte där när helikoptern landade. Han är inte alltför orolig över att viken tömdes på fåglar när helikoptern landade, även om både den sällsynta rödspoven och myrspoven fanns där.

– Jag tror inte det ger någon permanent skada. De flesta fåglar kommer nog tillbaka. Däremot så brukar vi få en förvarning från länsstyrelsen när de ska göra sånt här och då lägger vi ut det på Hjälstavikens Facebooksida. Det upprör nog folk att man inte gick ut med någon förvarning, säger Tom Sandström.

Pello Malm, ornitolog från Uppsala, befann sig i viken när helikoptern kom och tog även bilder på den.

– Alla gäss och vadare lyfte när helikoptern kom men de var tillbaka efter en stund. Och myr- och rödspoven kom tillbaka dagen därpå, säger Pello Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om