Susanné efter mötet med chef: "Nu är det upp till bevis"

Hemtjänstanställda rasade nyligen över missförhållanden och dåliga återkopplingar från chefer. "Upp till bevis", säger Susanné Liljefors efter möte med ledningen.

Susanné Liljefors, undersköterska som arbetar i Enögla hemtjänstgrupp, brinner starkt för sitt arbete. Här tillsammans med Anders Ekholm som är en av hemtjänstkunderna.

Susanné Liljefors, undersköterska som arbetar i Enögla hemtjänstgrupp, brinner starkt för sitt arbete. Här tillsammans med Anders Ekholm som är en av hemtjänstkunderna.

Foto: Scharlotte Peppare

Hemtjänst2024-10-10 05:00

Undersköterskan Susanné Liljefors, anställd vid Enögla hemtjänstgrupp, har tidigare skrivit insändare och blivit intervjuad om problem på arbetsplatsen som hon menar ha pågått under flera år och som ökat med tiden. 

Nu har hennes resultatenhetschef, Katarina Löfberg, hållit ett möte med personalgruppen för att kommunicera kring de problem som lyfts fram. Personalen har framfört att det bland annat behövs åtgärder för hur kunder får sina insatser utförda, hantering av läkemedel, hot om våld och sexuella trakasserier.

Fick du svar på dina frågor när du var på mötet med Katarina Löfberg?

– Jag fick svar på en viss fråga under mötet, men nu vill jag se konkreta åtgärder för noll tolerans för misskötsel av våra sjuka och gamla och att alla som arbetar gör sitt bästa i sitt jobb, säger Susanné Liljefors.

Hon vill som hemtjänstanställd att det ska vara noll tolerans för hot om våld mot kollegor och att de hittar ett sätt att upptäcka tjänstefel som begås gällande läkemedel och en förändrad attityd gällande sexuella trakasserier. 

– Sådana problem hör inte hemma någonstans 2024.

– Efter det som nu sagts och efter möten med resultatenhetschef samt enhetschef och personal så har jag en förhoppning om att vi alla i fortsättningen gör vårt bästa, och följer den värdegrund som Enköpings kommun står för. Katarina Löfberg har i alla fall medgivit att det finns saker att jobba på. Hon uppger att det som uppdagats tar hon på största allvar och det får vi nu lita på. 

Vad är din känsla?

– Vi får lita på det då vi inte är i position att kunna göra annat för tillfället. Och om vi alla hjälps åt nu så kan förhoppningsvis förtroendet för våra chefer och varandra ändå kanske infinna sig och växa med tiden. Det är jätteviktigt med att känna förtroende för varandra. Men det är också upp till bevis. 

Tycker du att det presenterades något konkret förslag om hur ni ska komma vidare?

– Katarina Löfberg undrade senare i ett sms om vi skulle gå ut gemensamt i tidningen om mötet. Men jag sa att jag berättar direkt för EP, säger Susanné Liljefors bestämt.

Susanné Liljefors lyfte i en insändare i EP att personal inom hemtjänsten som borde stängts av arbetar kvar – och att inga initiativ till möten, utredningar eller annat gehör för personalens synpunkter har kommit från nuvarande chefer.

Vad är din åsikt nu?

– Jag kräver av enhetschefer att så fort problem som dessa nu ändå dyker upp så måste det få konsekvenser genast. Gör du som anställd inte ditt jobb, utför du inte de insatser som förväntas av dig hos kunder, så ska även det få konsekvenser. 

– Med allt detta sagt så hoppas jag nu få se och uppleva en skillnad på vår arbetsplats. Det ska vara roligt och givande att gå och jobba! Tillsammans kan vi klara det om vi bara vill och om alla bara gör sitt bästa och är sitt bästa jag. Nu ser vi fram mot spännande tider med nya lokaler och grupper. Nu ser vi till att bli Sveriges närmaste och bästa hemtjänst!, säger Susanné Liljefors.                                                                                                                                                                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!