Alla hemtjänstens kunder ska gå över till digitala inköp. Mat och annat som handlas i livsmedelsbutiken ska göras via digitala beställningar och sedan få hemleverans. Ett beslut som är resultatet av fjolårets ekonomiska kris för den kommunala vården i Enköping.
Hemtjänstens egen personal i Enköping larmar om att äldre har svårt att hantera inköpen. Det är inte sällan de saknar bank-id eller att personalen får ta del av koder för att kunna handla mat.
SKR, Sveriges kommuner och regioner, som har överblick över alla landets kommuner framhåller Lund som föregångare. Där infördes digitala inköp i hemtjänsten redan för åtta år sedan.
– De kommuner som förändrat arbetssättet för den här tjänsten ser positiva effekter. Enskilda är nöjda med det de får hemlevererat och personalens arbetstid och arbetsmiljö nyttjas på ett mycket bättre sätt, säger Eva Sahlén, välfärdsteknikexpert på SKR.
Inom hemtjänsten i Lunds kommun, där det finns cirka 700 kunder, har digitala inköp varit verklighet i snart åtta år.
– Det vi gjorde 2017, som kanske är annorlunda, är att vi inte gjorde någon upphandling för att istället kunna välja bland butiker. Men i praktiken har det ju inte blivit så stor valfrihet för de brukarna som inte kan hantera inköp själva med kontokort och bank-id, säger Cecilia Åmark, kvalitetsutvecklare vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun.
Hon berättar att ingen hemtjänstpersonal i Lunds kommun får använda kundernas bankkontokort och kod:
– Aldrig inom äldreomsorgen. Det finns inga undantag. Men butikskort, till exempel Ica, där man via bankgiro eller en anhörig sätter in en summa som ska räcka till matinköp fungerar. Där får personalen tillgång till kortkoden eftersom det inte är några större summor på kortet.
Som hemtjänstkund i Enköpings kommun finns endast en onlinebutik som inte kräver bank-id. De som har Ica-kort där pengar är insatta kan inte betala med det. Det måste vara Visa- eller Mastercard där kunden även kan slå in sin bankkontokorts pinkod om den efterfrågas.
Kan hemtjänstkunderna handla från onlinebutiker i Lund utan bank-id?
– Butikerna kräver allt större säkerhet med beställningar. Vi har en butik som det fungerar med utan bank-id. Där får kunderna får en samlad faktura en gång i månaden.
I Lund kan de som inte har ett Ica-kort gå till en Ica-butik och identifiera sig. Därefter kan de utan bank-id handla via kort där låga summor pengar sätts in.
– För Mathem så ringer vi bara och de lägger till en ny brukare i vår grupp så att de kan handla. För det krävs inget bank-id.
Banker varnar för risk för bedrägeribrott, och säker hanteringen av koder och bank-id är något som bankbranschen genomför stora informationskampanjer kring.
– Det finns många äldre som inte klarar av digitala ärenden själva. Digitaliseringen gör att de blir uteslutna i mycket. Många tycker det är svårt med appar och grejer. Det är ett större problem det här med bank-id och det har vi inte löst. Behöver man handla och inte kan själv med bank-id så går det ju inte. Och det är ett bekymmer. Inte bara här, utan ett nationellt bekymmer, säger Cecilia Åmark.
Finns det dialoger mellan kommuner om digitala inköp?
– Jag har fått en hel del samtal. Och det är ju samma problem överallt med beställningar som kräver bank-id.