Hemtjänstföretag vill ha långsiktighet

I Enköping finns fem privata hemtjänstföretag, i Håbo är Grannvård ensamt kvar. För att kunna satsa långsiktigt måste attityden mot privata aktörer inom hemtjänsten förändras, anser Mona Lindström, ansvarig för Grannvård.

Hemtjänst. Två gånger per dag besöker Grannvård Lillemor och Lennart Andersson. "I små vårdteam lär vi känna människan och ser individen bakom behoven", säger Mona Lindström.

Hemtjänst. Två gånger per dag besöker Grannvård Lillemor och Lennart Andersson. "I små vårdteam lär vi känna människan och ser individen bakom behoven", säger Mona Lindström.

Foto: Camilla Pålsson

Hemtjänst2018-02-18 17:54

Grannvård i Håbo fortsätter att växa. Det är sex år sedan Mona Lindström och en annan sjuksköterska startade hemtjänstföretaget. Nu har de 23 anställda och 100 kunder, fördelat på tre vårdteam.

– I små vårdteam lär vi känna människan och ser individen bakom behoven. Vi blir nästan som familjemedlemmar, säger Mona Lindström.

Grannvård omsatte drygt 11 miljoner under 2017. De har gjort sig kända i kommunen och har i Socialstyrelsens årliga brukarundersökningar legat i topp med nöjda kunder de senaste åren.

– Det fantastiska är att det aldrig kommer in någon vi inte känner. Man känner sig trygg och kan prata om allt, säger Lillemor Andersson.

Hon och hennes man Lennart Andersson har varit kunder hos Grannvård i flera år nu. Han har Parkinsons sjukdom och kan aldrig förutsäga sin dagsform. Det betyder mycket att kunna ha en dialog med vårdteamet.

– Är det planerat att jag ska duscha en viss dag, men något annat känns viktigare för mig just då, så kan vi prata om det och byta dag, säger Lennart Andersson.

De handlar om att bli bemött med värdighet, att bli sedd som människa, menar han.

Det hela startade när Mona Lindström bodde i Holland och jobbade som sjuksköterska under några år.

– Det var bara in och ut hos vårdtagarna. Man kände inte personerna och det var någon ny varje dag.

När hon blev erbjuden en fast tjänst sade hon upp sig samma dag. Det var en vård hon inte kunde stå för. I stället fick hon kontakt med Buurtzorg, en organisation som startade 2006 och bestod av små team med legitimerade sjuksköterskor som jobbade nära vårdtagaren och hade ett komplett ansvar för både vård och omsorg.

När hon fick erbjudande om att starta ett motsvarande hemtjänstföretag i Sverige tackade hon ja.

I dag utför Mona Lindström och hennes team hemtjänst och delegerad hemsjukvård hos sina kunder. Huvudansvaret för kundernas hemsjukvård ligger hos de kommunala sjuksköterskorna. Under en projektperiod fick Grannvård ha hand om hemsjukvården i 18 månader på prov, men det avslutades i väntan på ett politiskt beslut om även hemsjukvården skulle inkluderas i valfriheten för vårdtagarna i Håbo kommun. Än så länge har inget beslut tagits.

– Vi vill att Grannvård ska få tillbaka hemsjukvården, säger Lennart Andersson och Lillemor Andersson.

De upplevde att det var mer sammanhållande vård då teamen skötte direktkontakten med husläkare och specialister.

– Det blir tryggare för vårdtagaren och mer kostnadseffektivt om hemsjukvården och omvårdnaden sköts av samma personer. Då får man en helhet och kan jobba förebyggande, säger Mona Lindström, som längtar att få jobba som sjuksköterska igen. Hon menar att man får mycket gratis information om man som sjuksköterska är delaktig även i omvårdnaden. Man kan snabbt upptäcka till exempel viktnedgång, trycksår, dålig munhälsa och fallrisk.

För henne är kvaliteten på vården avgörande. Grannvård anställer i första hand undersköterskor och vid introduktioner får personen gå bredvid i flera dagar så att vårdtagaren lär känna dem under trygga förhållanden.

Men det är också i de höga ambitionerna som utmaningarna ligger – att få det gå runt med välutbildad personal och bra arbetsvillkor.

– Grannvård drivs inte för att göra vinst, men lite vinst måste man få ha för att kunna återinvestera i företaget. Jag lägger hellre ner än sänker kvalitén på vården, säger Mona Lindström.

Under det senaste året har två privata utförare upphört med verksamheten i Håbo kommun. Nu finns bara Grannvård kvar.

– Jag undrar ofta hur länge det ska gå. När politikerna ändrar system och ersättning vågar man inte satsa långsiktigt.

De första åren har vi fått ekonomiskt stöd från moderbolaget i Holland för att klara oss. Buurtzorg drivs som stiftelse.

– Vi överväger att i framtiden driva Grannvård som stiftelse eller idéburen verksamheten, säger Mona Lindström.

Privata hemtjänstföretag

Håbo kommun: Grannvård, 23 anställda och omsättning på drygt 11 miljoner kronor (2017).

Enköpings kommun: Attendo, Aleris, Allas vård och omsorg, Privat hemtjänst AB, Seniorbolaget. Totalt antal anställda är 120 personer, omsättningen låg på 36,8 miljoner kronor (2017).

Kommunal hemtjänst

Håbo kommun: Antal anställda 49 personer, omsättning cirka 23 miljoner kronor (2017).

Enköping kommun: Antalet årsarbetare 224, omsättning 120,2 miljoner kronor (2017).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!