Matlådor till äldre ska bort när hemtjänsten sparar

Matlådor med tillagad mat kostar mycket att köra ut till äldre. Nu föreslås att äldre istället ska få bättre datakunskap för att kunna göra egna e-inköp av sin mat.

Hemtjänsten ska spara in pengar genom trygghetskameror nattetid istället för besök. Förslag finns att också ersätta fysiska tillsynsbesök på dagen med en digital lösning.

Hemtjänsten ska spara in pengar genom trygghetskameror nattetid istället för besök. Förslag finns att också ersätta fysiska tillsynsbesök på dagen med en digital lösning.

Foto: Malin Johansson

Hemtjänst2024-02-21 05:00

Åtgärder för att kostnader inte ska överstiga intäkter i årets budget presenterades av vård- och omsorgsnämnden i januari. Under onsdagen väntas nämnden ge förvaltningen i uppdrag att arbeta vidare med åtgärdsplanen, det som man själva kallar "sänkt ambitionsnivå i riktlinjer för myndighetsutövning".

Det innebär i så fall att inom hemtjänsten kan totalt 11 miljoner kronor sparas in under 2024. Förvaltningen har valt att koncentrera sig på några tänkbara förändringar: matlådor, e-inköp och att ersätta fysiska hembesök med trygghetskameror.

I dagsläget kostar leveranser av matlådor och måltidsstöd kommunen 7,7 miljoner kronor varje år. "Ta bort insatsen leverans av matlåda" finns som en punkt över åtgärder. Förändringen tros medföra att 30 procent av de äldre i omsorgen istället ska göra sina inköp via e-inköp. 

Vad tycker du om sparförslagen?

– Det är tuffa beslut men vi vill alltid i våra beslut att personerna som berörs ändå ska ha en skälig levnadsnivå, säger Agneta von Schoting (NE), ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

undefined
Agneta Von Schoting (NE), ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

Konsekvensanalysen som förvaltningen gjort säger att "kunderna kan komma att bli oroliga och reagera negativt till en början". Men att det är positivt att datakunskapen ökar hos målgruppen. Förvaltningen räknar dock med att det kan finnas några äldre som fortfarande kan behöva hjälp av personal med inköpen.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Bitte Mysell (M) vill på tisdagen inte diskutera de förslag som nämnden har att ta ställning till:

– Vi kommer diskutera det på nämndmötet. Och jag kan inte uttala mig om vad specifika personer tycker eller tänker. Jag har ingen aning om vad det blir för resultat på mötet. Så det är väl lite väl tidigt att skriva om det tycker jag?

undefined
Bitte Myrsell (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Då får vi se om vi kan nå dig efter mötet sen då?

– Ja, då ska ju protokollet justeras innan jag gör något uttalande, säger Bitte Mysell (M).

Trygghetskameror används idag till 20 av 114 hemtjänstkunder nattetid. Målet är nu att 50 personer innan året är slut ska ha gått över till kamera. Det nämns också att det inte finns något som hindrar att utvecklingen går vidare med att även ersätta fysiska tillsynsbesök dagtid med en digital lösning. För att lösa problematiken med att ge kunder medicin vid tillsynsbesök ska  läkemedelsautomater kunna användas.

För att underlätta för handläggare när de ska bedöma hur mycket tid varje person inom hemtjänsten behöver, så används så kalladeschablontider. 

Som ett exempel på nya schablontider nämns att de 125 timmar per månad som idag ska täcka på- och avklädning, dusch, toalettbestyr, hjälp med att tillreda måltider, bäddning, tillsyn två gånger per dag, tillsyn natt, aktiviteter, social samvaro, städ, tvätt och inköp, ska minskas till 64 timmar per månad.

På listan med sju punkter med sparförslag finns också minskad grundbemanning inom vården. Initialt innebär åtgärden att drygt 23 miljoner kronor inte läggs som en kostnad i budgeten för 2024. I den delen visar konsekvensanalysen för hemtjänstkunden en risk för ökad otrygghetskänsla, då bemanningen idag redan är på en miniminivå utifrån aktuella lagstiftningar och riktlinjer.

Även Lotta Tronêt, förvaltningschef för vård och omsorgsförvaltningen, avböjer att prata med EP innan några beslut är tagna och ber oss återkomma efter mötet då de vet vilka åtgärder de får i uppdrag av politiken att genomföra.

Förslag på sparåtgärder

1. Sänkt ambitionsnivå i riktlinjer för myndighetsutövning : Ta bort matlådor, införa e-inköp och trygghetskameror.

2. Ta bort den extra nattbemanning som införts på särskilda boenden 

3. Inte genomföra tänkt omorganisation inom hemtjänsten 

4. 1 procent personaleffektivisering på hela förvaltningen 

5. Samordna/minska nyckelfunktioner 

6. Inte utöka grundbemanningen enligt uppdrag

7. Satsning på utredningshemtjänst för att minska behovet av korttidsplatser 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!