Tisdagens kommunfullmäktige debatterade innehållet i en insändare i Enköpingsposten, nämligen Allvarliga brister inom hemtjänsten får fortsätta.
Sverker Scheutz (V) ville i en interpellation ha svar på de problem som tas upp i insändaren. Han ville ha svar från vård- och omsorgsnämndens ordförande Bitte Myrsell (M) på hur hon ser på anklagelserna om avsaknad av chef, allvarliga tillbud, hot om våld uteblivna beviljade insatser och bristande språkkunskaper.
Bitte Myrsell (M) svarade att nämnden håller på med en genomgång av verksamheten.
– Stölderna har hänt, men det hände för tre år sedan, och att medarbetare som kommit påverkade på jobbet hände också för tre år sedan.
När det gäller larm om allvarliga tillbud och en Ivo-anmälan, som syftar på att en person låg på golvet i 16 dagar, sa hon:
– Hemtjänsten var där de tider de skulle vara där, men kunden ville ligga kvar på golvet, och det är faktiskt kundens rätt att göra det. Till sist kom sonen dit och kunden blev inlagd på sjukhus. Ivo har granskat händelsen och de har inte kommit fram till att kommunen har brustit i något.
Hot om våld mellan personal handlar enligt henne om en diskussion om en bokad taxi som inte ledde till någonting.
– Omsorgstagare har rätt att neka insatser, och i det här fallet nekade man insatser från utrikes födda hemtjänstpersonal. Här finns det absolut mycket att göra. Bristande kunskaper i svenska ställer till problem. Nu har vi inrättat ett lärcentrum för medarbetare som brister i språket i både tal och skrift, det arbete pågår, sa Bitte Myrsell.
– Angående sextrakasserier mot unga vikarier har HR kontrollerat det, och sedan 2023 till idag finns inga registrerade trakasserier mot medarbetare.
Sverker Scheutz undrade om han ska tolka det som att det som står i insändaren är ljug, och ifrågasatte om allt hänt för tre år sedan är åtgärdade. Bitte Myrsell hänvisade också Sverker Scheutz till att fråga hans egen ersättare i nämnden.
– Du kan känna dig trygg, fråga din ledamot i nämnden får du veta mer, sa hon, varpå Scheutz replikerade:
– Att hänvisa till saker med någon som jobbar i nämnd är oförskämt. Det är här vi ska svara på frågor och diskutera saker, inte över en kopp kaffe med någon i nämnden. Det handlar inte om att jag vill ha information, det handlar om att väcka viktiga frågor, få upp dem på dagordningen, förändra framtiden, inte rota i det som har varit. Det är det vi ska göra, då måste man svara på frågor.
Benjamin Albertsson (Sd):
–Språkproblematik har ju funnits väldigt länge, det är svårt att läsa instruktioner om mediciner, mat och städning. Jag tycker det är bra att vård och omsorg äntligen har nappat på SD:s förslag att ta tag i språket.
Solveig Sundblad (S) sa att oron behöver tas på allvar.
– Att personal framträder offentligt och påpekar brister i EP behöver tas på stort allvar. Det har varit problem inom hemtjänsten länge, det vet vi. Jag blir oroad att det inte finns någon chef att vända sig till, det är allvarliga anklagelser. Vi kan inte vänta tills hemtjänsten kommer med en rapport nästa år, jag föreslår att du tar upp det här på nästa nämnd, och att vi får en rapport om vad som verkligen har hänt, sa hon till Bitte Myrsell.
Bitte Myrsell sa till slut att genomlysningen är prio ett för nämnden.
– Hade det här hänt nu hade det varit katastrof, men det har det inte. Vi måste lära den personal vi har inom hemtjänsten. De har den utsattaste personalsituationen som någon kan ha inom vård och omsorg.