Katarina Löfberg, resultatenhetschef på Enköpings kommunala hemtjänst, har tidigare genom intervju och insändare bemött den kritik som finns från hemtjänstpersonal i Engögla hemtjänstgrupp.
Nu har hon träffat personalgruppen under ett nästan två timmar långt möte för att diskutera de arbetsplatsproblem som lyfts, men även frågan om kritik bör framföras via media.
Är det bra eller dåligt att det lyfts problem offentligt när folk inte känner att de får gehör?
– Man får man vända sig offentligt om man vill det. Men jag kan tycka att det ibland blir att artiklarna blir bara ur en synvinkel. Det finns flera medarbetare och kunder som inte delar åsikter. Vi kom överens om på mötet att vi inte skulle fortsätta dialogen i EP, säger Katarina Löfberg.
Det kanske finns de som inte orkar eller vågar säga vad de tycker?
– Jag skrev till Susanné att engagerade medarbetare är ju någonting som vi verkligen eftersträvar och vill ha. Sedan det finns funktioner internt. Hon har inte vänt sig till mig, hon har inte vänt sig till någon högre chef, inte till HR, inte till Kommunal och hon har inte använt sig av visselblåsarfunktionen. Hon har inte skrivit någon avvikelse heller, i alla fall inte specifikt om det här vad jag vet, att chef inte vidtar åtgärder.
Hur upplevde du mötet med personalen?
– Vi kom överens om att göra en riskbedömning och genomföra åtgärder. Vi chefer behöver ju återkoppla saker som hänger i luften.
Kommer det skapas andra rutiner?
– Andra rutiner? Det finns ju rutiner och riktlinjer för återkoppling och information och det här är otroligt svårt med information. Där är det samma sak – att vi förväntar oss olika saker med information. Plus ibland så kan man säga att jag vidtagit åtgärder enligt de rutiner och riktlinjer vi har, men man kan inte gå ut exakt med vad man har gjort. Utan då finns det ju en tillit till att ansvarig chef har gjort det. Och ibland kan man också berätta mera frikostigt vilka åtgärder man vidtagit. Och där finns det ett informationsbehov.
Susanné Liljefors vill ha Sveriges närmaste och bästa hemtjänst– vad krävs för det tror du?
– Det där "bästa" har jag jobbat med i många år när jag var chef för Liljegården. I all välmening, vi ska skapa en trygg och bra hemtjänst som gör att våra kunder är nöjda med de insatserna de får av oss. De insatserna ska vara av hög kvalitet och också efter förväntningar som våra kunder har. Det gör vi till exempel genom att skriva bra genomförandeplaner.