Målet är att 90 procent av länets hushåll och arbetsplatser ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020. Dit är det långt. Samtidigt är det bråttom. Telias telefonnät med kopparledningar, ADSL, monteras ner i snabb takt och många riskerar att tappa sin internetuppkoppling helt.
I Uppsala län ligger Heby och Håbo på delad första plats när det gäller fiberanslutning utanför tätorterna, 38 procent. Heby har fått mycket bredbandsstöd från det statliga landsbygdsprogrammet. En annan anledning är det lokala företaget Huddunge telekom.
– En lokal entreprenör kan få fler att hoppa på tåget, säger Lovisa Neikter, bredbandskoordinator på Region Uppsala.
I de flesta fall är aktörerna privata. Bara Östhammars kommun har ett kommunalt ägt stadsnät. Knivsta, Tierp och Östhammar sticker ut när det gäller låg utbyggnad utanför tätort. Det är dyrare att bygga ut fiber på glesbygden, men det finns fler orsaker.
– Till exempel låg stora landsbygdsprojekt på paus förra året. Det finns också exempel där marknadsaktörer skrivit avtal med kunder för flera år sedan, utan att någon utbyggnad skett, säger Lovisa Neikter.
Snabbt bredband behövs för att till exempel streama filmer eller jobba hemifrån.
– Målet 90 procents fiberanslutning är väldigt långt borta just nu, säger Alexander Jonsson, infrastrukturstrateg i Heby kommun.
Heby må ligga bra till på glesbygden, men i tätorterna är fiberanslutningen sämst i länet. Bara 52 procent av byggnaderna har fiberanslutning där, visar Post- och telestyrelsens nya statistik för 2018. Allra sämst är det i Vittinge, Morgongåva och Heby.
Varför är uppkopplingen så låg där?
– Tyvärr har det stått stilla för en aktör, IP Only. Vi för en dialog med dem och de säger att de ska komma igång i år, svarar Alexander Jonsson.
Något som försvårar för Heby är att kommunen har flera små tätorter.
Snabbt bredband spelar stor roll.
– För att vara en attraktiv kommun att bo och arbeta i ska man helst ha höghastighetsfiber. En stabil uppkoppling möjliggör mycket, till exempel sjukvård i hemmet, säger Alexander Jonsson.
Vad gör ni på kommunen för att öka utbyggnadstakten?
– Till exempel när vi förbereder mark för nyexploateringar gräver vi ner tomma rör som bredbandsbolagen kan köpa av oss för att dra fiber. Då slipper de gräva i gatorna. Så gör vi just nu för ett tiotal villatomter i Grällsbo i Tärnsjö, svarar Alexander Jonsson.
Läs även:
IP-Only: "Det kan ta längre tid än förväntat"