När Härjarö var landstingets flaggskepp

I juli 1993 påbörjades bygget av ett vikingaskepp på Härjarö. En båtbyggare från Arboga var anlitad.

Thure Lymar och Hans Ekström i färd med att bygga ett autentiskt vikingaskepp.

Thure Lymar och Hans Ekström i färd med att bygga ett autentiskt vikingaskepp.

Foto: Margareta Andersson

Härjarö2024-09-15 05:00

Lågkonjunkturen hade ännu inte nått Härjarö camping, flaggskeppet för landstinget och Upplandsstiftelsen, med en omfattande frilufts- och lägerverksamhet. 

Året innan hade varit ett rekordår för entreprenören Hans Ekström, som då drivit anläggningen i åtta år. Allt fler utnyttjade campingen, konferenslokalerna och de sju anställda hade jobb så de klarade sig.

Tidigare under året hade en ny övernattnings- och konferensbyggnad byggts upp för att kunna ta emot fler besökare och i juli var det dags för vikingaskeppet.

Sju, åtta meter långt skulle 800-talsskeppet bli och byggas i skalan 1:2. Till sin hjälp hade skeppsbyggaren Thure Lymar tolv arbetslösa från Västerås.

Efter skeppsbygget fortsatte vikingasatsningen på Härjarö, bland annat med en bangolfbana i samma anda. 

undefined
Arrendatorn Hans Ekström var nöjd över rekordåret 1992 men gissade att 1993 skulle gå ännu bättre, med hjälp av satsningarna på anläggningen.

Hans Ekström arrenderade campinganläggningen ytterligare tio år innan han valde att trappa ned.

Mellan 1966 och 2008 ägdes Härjarö naturreservat av Upplandsstiftelsen. Då såldes det till bolaget som arrenderat anläggningen sedan 2003. 2012 lades campingen ner och två år senare öppnade dåvarande ägaren en flyktingförläggning i lokalerna.

2018 såldes anläggningen på nytt, till Knoxville AB, ett investmentbolag baserat i Stockholm, med syfte att driva den som en privat kursgård. 
Texten publicerades första gången 2020.

Karta: Härjäro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!