"Med coronan har det blivit en explosion"

Jan Hellberg, tillsynsman på Härjarö, har aldrig tidigare varit med om något liknande. Intresset för naturen har exploderat.

Det har blivit populärt att gå i skogen.

Det har blivit populärt att gå i skogen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB / TT

Härjarö2021-04-22 20:00

Så gott som alla som rör sig i frilufts- och naturområden vittnar om samma sak. Fler än någonsin är ute och rör sig i områdena. Människor träffas över en matsäck eller korvgrillning vid någon eldstad när pandemin näst intill omöjliggör andra mötesplatser.

Härjarö, söder om Enköping, är ett av naturreservaten som verkligen har känt förändringens vingar från och med våren 2020. 

– När coronan började märkte man en enorm förändring. Vi har väldigt mycket folk som rör sig i området nu på ett helt annat sätt än det var före coronan. Jag tycker att intresset har ökat med åren ändå, men med coronan har det blivit en explosion nästan, säger Jan Hellberg som sedan många år är tillsynsman på Härjarö för förvaltaren Upplandsstiftelsens räkning.

Han berättar att den stora majoriteten av besökarna tar hand om sitt skräp och lämnar området som de fann det. 

– Nedskräpning är inget stort problem. Jag tycker inte att det har ökat, säger Jan Hellberg.

Så att det funkar bra och folk tar hänsyn till varandra och till naturen?

– Ja, det tycker jag. Det är klart att slitaget märks på stigarna, att det går mycket människor, men det är ändå bara ett år som har gått. Det är klart att skulle det vara så här mycket folk hela tiden kanske man skulle märka slitaget på ett annat sätt.

Vad är det folk gör?

– Många är ute med hundar. Många är ute och vandrar på stigarna och många använder grillarna. Vi har ett tiotal grillar, eldstäder, och vi märker väldigt mycket på vedåtgången. Det är nästan så att vi inte har hunnit med att hålla med ved.

undefined
Så här lugnt och stilla är det knappast aldrig på Härjarö efter att coronapandemin slog till.

Det har helt enkelt blivit svårt att upprätthålla servicen med ved på grund av det stora trycket från de grillande besökarna. När det är som torrast i markerna är Upplandsstiftelsen dessutom medvetet försiktig med att fylla på ved, av brandsäkerhetsskäl.

Huvudparkeringen brukar ofta vara full på helgerna. Även parkeringen vid Blå häll har ibland fullt med bilar.

– Jag tycker att det är kul för området. Det är så här tanken var en gång i tiden. Området är till för att man ska vara ute och röra sig och ströva runt i det.

Frågan är vad som händer när smittspridningen avtar och den stora faran är över.

– Vi får se om det kommer att fortsätta så här efter coronan. Det kan vara så att folk har lockats ut till naturen och att de känner suget efter det, så att vi får en fortsättning. Jag tror att det är så och det är ju bra, säger Jan Hellberg.

Karta: Härjarö naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!