Sedan 2018 äger investmentföretaget Knoxville Härjarö gård. Hittills har ägaren inte gjort några övergripande förändringar med Härjarö, som har haft en väldigt omväxlande historia efter att Upplandsstiftelsen sålde anläggningen 2008.
Kommunledningen med näringslivsavdelningen träffar Knoxvilles Jonas Engwall och Richard Björklund på plats på Härjarö. På plats är även föreningen Hälsans stad Enköping i dr Westerlunds anda för att presentera sina företag inom hälso- och friskvårdssfären, vilket Enköpings-Posten kommer att återkomma till.
Även om i stort sett ingenting har hänt med Härjarö sedan 2018 lever i högsta grad framtidsplanerna för att utveckla anläggningen, enligt Jonas Engwall.
– Vi håller på och skissar och gör en massa saker med arkitekter, säger han.
Grundplåten till Härjarös framtida förvandling ska tas ur investmentbolagets investeringar, men i dagsläget väntar man med att sälja av sitt ägande, utan vill fortsätta att låta sina bolag utvecklas.
– Härjarö ska bli en kursgård för självutveckling, säger Jonas Engwall och talar om det som ett meditations- och terapicentrum.
– I förlängningen kan det kanske också bli ett ställe för festiviteter, fortsätter han.
Ägarna kan inte ge något besked om när saker ska ske. Däremot är de tydliga med att Härjarö ska ge något helt annat än slantar åt ägaren.
– Vi tänker inte att det är en lönsam investering, erkänner Jonas Engwall frankt.
– Vi ska komma till skott så småningom. Men vi börjar i liten skala med att bygga en kursgård, förklarar han.
Jan Hellberg är tillsynsman åt Upplandsstiftelsen för det omgivande reservatet på Härjarö, men ser även till Knoxvilles anläggning.
– Jag tror mycket på det. Det är lite nytänk, säger Jan Hellberg om Knoxvilles planer.
– Vi är här bara några gånger per år, men vi har löpande kontakt med Janne, berättar Richard Björklund.
Härjarö har efter att Upplandsstiftelsen sålde de 14 hektaren bytt ägare flera gånger. Campingen lades ner 2012 och under en tid användes Härjarö som flyktingförläggning.
En missräkning för en del av ägarna som kommit och gått under åren har varit att fastigheten bara får användas till konferens- och campingändamål. Ansökningar om detaljplaneändringar till bostäder har fått avslag.
Knoxville har bland annat låtit barnrättorganisationen Maskrosbarn använda anläggningen för rekreation under de senaste åren.