En rapport från "Det syns inte" meddelar att ungdomars digitala användning går ut över deras fysiska och psykiska mående. De som drabbas värst är flickor. Klara Johnsson, Vera Zetterström, Sophie Rossetta och Ebba Petersson går sista året på Westerlundska gymnasiet.
– Om man redan mår dåligt är det som att hälla bensin på elden när man går in på sociala medier, säger Ebba Petersson.
Enligt rapporten jämför sig flickor i större grad med andra på sociala medier vilket skapar en sämre kroppsuppfattning. Flickorna på Westerlundska gymnasiet pratar om TikTok- trender där smala tjejer äter massor av mat utan att gå upp i vikt och om hur de jämför sig med magra influencers på Instagram.
– Jag skulle aldrig lägga upp en bikinibild på Instagram för jag ser inte ut som de, säger Ebba Petersson.
– Fast man är medveten om att bilder är redigerade så påverkas man såklart av det, säger Klara Johnsson.
Rapporten visar att sömnbrist är vanligare bland flickor än pojkar då fler flickor scrollar på telefonen innan de ska sova, är mer stillasittande och saknar fysiska aktiviteter. En av tre flickor som går sista året på gymnasiet sover sex timmar eller mindre.
– Jag känner mig inte trygg om jag inte har min telefon och kan inte sova om jag inte lyssnar på något. Det har blivit en rutin att vara på spänn hela tiden. Som att man har jour, säger Vera Zetterström.
Enligt rapporten har flickor en nästan tvångsmässig användning av telefonen och använder den mer än vad de själva vill.
– Om man står och väntar på bussen eller är på fest känner man att man måste hålla på med mobilen, det blir ens trygghet, säger Sophie Rossetta.
– Ibland kan man få ångest över att man har förlorat massa tid åt att sitta och scrolla, säger Klara Johnsson.
Sissela Nutley, kognitionsforskaren som sammanställt rapporten, anser att föräldrar har ett ansvar att hjälpa sina barn så att de digitala vanorna inte går ut över barnens hälsa.
Vad tycker ni om föräldrars ansvar?
– Jag tycker det är fel när inte föräldrar har koll på vad som pågår på sociala medier. Jag känner mig trygg i att mina föräldrar har Instagram och TikTok för då kan de se klimatet där, säger Ebba Petersson.
– Föräldrar måste förstå att det här är vår verklighet och de borde sätta sig in i det, säger Vera Zetterström.