Lagom till november, som är månaden prostatacancer årligen uppmärksammas, kom ett beslut som berör män inom Region Uppsala.
Regionstyrelsen beslutade under tisdagens möte att organiserad prostatacancertestning (OPT) ska införas på prov.
En av de män som haft prostatacancer är Per Persson som arbetar som restaurangchef på Haga slott i Enköping. När han tar emot EP hemma hos sig gör han det för att han tycker det är viktigt att berätta öppet om att det kan drabba alla.
– Jag vill ta tillfället i akt och uppmana och upplysa män som passerat 50 år att se till att ni går och tar PSA-prov med jämna mellanrum. Det är bara ett enkelt blodprov, säger han.
Per Persson gick motvilligt iväg och lämnade ett PSA-test, efter mycket tjat från sin då blivande fru Lotta.
– Jag hade inga som helst symptom. Ändå fick jag beskedet att jag hade aggressiv prostatacancer.
Hans pappa gick bort i prostatacancer och kanske spelar ärftlighet in till viss del sa läkarna. Men beskedet kom ändå som en kalldusch. Han kan i efterhand inte riktigt förstå varför han dröjde med att testa sig. Ett helt år tog det innan han till slut kom iväg.
Vad tänkte du när läkaren sa att den var aggressiv?
– Att det här ska vi nog klara av. Jag och min Lotta skulle ju gifta oss.
Per Persson bläddrar i mapparna med sjukhuspapper och minns när han fick komma vidare till Akademiska sjukhuset, för att påbörja sin behandling.Tre läkare berättade under ett möte vilka två val han hade som behandling. Båda kunde innebära risk för biverkningar som skulle påverka både sexliv och vardagsliv. Urinläckage var ett av dem.
– Min läkare på Lasarettet i Enköping tipsade om en studie med en metod som heter HIFU. Då skjuter de med högintensivt fokuserat ultraljud mot tumören. Jag är så glad över att jag kvalificerade mig för att få testa det.
Cancern behandlades och syntes därefter inte på röntgen eller PSA-tester. Men det är viktigt med regelbundna blodprover.
– Jag har sluppit biverkningar eftersom jag fick möjligheten till HIFU-behandlingen. Så jag känner mig tacksam. Men jag kan inte nog påpeka att män måste ta chansen att ta PSA-provet. Annars kan det plötsligt vara försent. Det kan rädda liv helt enkelt. Jag hade tur som hade Lotta som fick iväg mig. Många tänker att prostatacancer bara drabbar äldre gubbar. Men är ju inte så.
Per säger att han tar vara på livet och inte oroar sig för cancer igen.
– Men lite på tå är jag när det där kuvertet kommer med PSA- värde. En gång per halvår testar jag mig igen.
Likt kvinnor som kallas för att undersökas genom mammografi och upptäcka bröstcancer i tid, ska nu en uppstartsfas börja där 500 män kallas och får lämna blodprov. Det kallas PSA-test och värdet på svaret berättar om man har lågt eller förhöjd prostataspecifikt antigen (PSA). Man kan då vid misstanke om prostatacancer gå vidare med att ta vävnadsprover.
Över 10 000 män får årligen prostatacancer. Om alla män som fyllt 50 år tar ett PSA-blodprov skulle det rädda många liv, eftersom en tidig upptäckt av prostatacancer är viktig.
Under det första året med organiserad prostatacancertestning (OPT) kommer män som är 60 samt 64 år att kallas.
Under OPT-projektets andra år kommer utskick med kallelser gå till 1 000 män från fyra årskullar. Målet är att alla män mellan 50 till 74 år ska få erbjudande om att testas i framtiden.