Region Uppsalas blågröna styre startar en utredning om hälsoobligationer i vården. Man ska undersöka förutsättningarna att införa denna typ av lån, eller skuldebrev som företag investerar i, för att finansiera förebyggandet av folkhälsosjukdomar.
Tanken är att regionen sparar pengar på sikt om färre blir sjuka i framtiden. Detta trots att de lånade pengarna ska betalas tillbaka till investerarna. I Region Stockholm har man testat detta och låtit Skandia investera pengar i satsningar på att förebygga diabetes.
– Incitamenten för företagen är dels att man hjälper till med en samhällsinsats. Dels, om vi får färre med diabetes, hjärtproblematik eller liknande, så blir det en ekonomisk vinst för företagen, säger Malin Sjöberg Högrell.
Detta eftersom avkastningen för hälsoobligationerna hänger samman med resultatet av vårdsatsningen: ett sämre utfall ger lägre avkastning, och tvärtom.
– Det är ju en risk för båda sidor, säger Malin Sjöberg Högrell.
Exakt hur obligationerna skulle utformas för Region Uppsalas del är ännu oklart – ett färdigt förslag kommer först nästa vår. Huruvida hälsoobligationerna blir verklighet eller inte kan därför komma att bero på vilka som vinner regionvalet.
Oppositionsrådet Neil Ormerod (V) tycker att grundidén – att satsa på förebyggande vård nu för att tjäna på det längre fram – är bra. Men han tycker att den satsningen ska finansieras med skattepengar.
– Det ska inte vara beroende av om bolag som Skandia är beredda att satsa pengar. Det finns en fara i det, säger han, och fortsätter:
– Vi får se hur förslaget utformas men det ska inte vara finansiella bolag som avgör vilka satsningar som genomförs i vården.
Vivianne Macdisi (S) är "i grunden skeptisk" till förslaget.
– Jag är bekymrad över att man från blågrönt håll sneglar mot Stockholm för lösningar, vi har ju sett hur det är den mest sönderprivatiserade sjukvårdsregionen i landet.
Utredningen innebär ytterligare kostnader för administrativ personal, menar Macdisi, "i stället för att pengarna används till sjuksköterskelöner".
– Vi ska absolut satsa på förebyggande vård, men det ligger ju i regionens grunduppdrag. Om behoven överstiger resurserna menar jag att vi behöver använda de pengar vi får från regeringen på ett bättre sätt. Vi behöver omprioritera inom den budget vi har, säger hon och tillägger:
– Om privata företag ska in och spekulera, vad blir nästa steg? Ska vi bjuda in privata företag inom alla delar av hälso- och sjukvården? Det är inte en utveckling jag vill se.
Sverigedemokraterna är "väldigt positiva" till förebyggande vård, säger Christer Olsson (SD), oppositionsråd.
– Men huruvida den ska finansieras med hälsoobligationer är ingenting vi ens diskuterat.
Christer Olsson menar att förslaget svårt att ta ställning till eftersom det inte är färdigt ännu.
– Normalt tycker jag att vi ska finansiera det inom vår budget. Men SD är inte främmande till annan finansiering, vår inställning till privata initiativ är att vi inte bryr oss om vem som är huvudman så länge regionen kan ställa tydliga krav på vad man vill ha och det går att följa upp.