Arbetet med appen är en del av en EU-finansierad pilotstudie som undersöker hur interaktiva hjälpmedel kan hjälpa personer med kronisk smärta. Utöver Akademiska sjukhuset deltar ett antal större sjukhus i Spanien och Frankrike.
Rolf Karlsten är verksamhetschef för smärtcentrum och rehabiliteringsmedicin på Akademiska. I ett pressmeddelande uttrycker han sin glädje över att arbeta med studien:
– Det känns oerhört tillfredsställande att vara med och utveckla evidensbaserad IT-teknik som kan underlätta livet för personer med kronisk smärta. Målet är att öka engagemanget och självständigheten.
I höst kommer det första kliniska testet inom ramen för studien att genomföras. Totalt kommer 40 personer då att få använda teknik som bland annat registrerar deras fysiska aktivitet, sömn och EKG. Genom en app ska de också kunna rapportera in nivån av den smärta de upplever, vilka effekter den har på deras dagliga liv och hur väl behandling mot smärtan fungerar.
Att vårdgivaren på så sätt kontinuerligt uppdateras om patientens situation kan enligt Rolf Karlsten leda till att onödiga sjukvårdsbesök kan undvikas. När patienten kommer till en mottagning ska sjukvårdspersonalen kunna fokusera på nästa åtgärd i behandlingen, eftersom de redan känner till läget för patienten.
Enligt pressmeddelandet lider var femte svensk av långvarig kronisk smärta. Kriteriet för att smärta ska räknas som kronisk är att den har pågått i minst tre månader.