Än så länge kan vi inte riktigt slappna av. Risken att smittas med covid är fortfarande stor och många är sjuka just nu.
– Vi hade något färre konstaterade fall förra veckan jämfört med veckan innan. Så vi är uppe på nån form av platå, kan man säga. Vi ser att det i alla fall inte är en lika stark ökning som det tidigare varit. Det verkar ligga still, säger Johan Hedlund enhetschef på smittskyddsenheten, Region Uppsala, som ansvarar för hela länet och så också Enköpingsområdet.
Eftersom det provtas få personer, jämfört med under pandemin, är det svårt att tydligt få fram hur många positiva fall det verkligen finns. För en dryg vecka sedan var det en ordentlig topp med drygt 100 patienter inlagda per dag sammanslaget lasarettet i Enköping och Akademiska sjukhuset.
– Då räknas även de med som till exempel blivit påkörda men har covid när de kommer in till sjukhuset. Toppen med inlagda låg på 115 patienter, men idag så är siffran 86.
Tittar man närmare på hur många som var kvar på en specifik covidavdelning, så har toppen för en vecka sedan gått från 21 till 16 patienter.
– Vi hade ett möte idag med Folkhälsomyndigheten och övriga på smittskydd. Och det verkar som att när man tittar på Sverige i stort så har det stannat upp. Det är inte samma ökningstakt och viss minskning i vissa regioner. Men det är lite tidigt än att säga att det skett en minskning. Med det ser bra ut på pappret.
Merparten av de som blir inlagda är äldre och sköra personer. De är inte svårt sjuka men som på grund av covidinfektionen inte klarar sig själva hemma längre, och behöver omsorg på sjukhuset.
Det finns inte någon självprovtagning längre där man lämnar in sitt covidtest. Men många testar positivt hemma, något som inte syns i statistiken.
– Dom ser vi aldrig, säger Johan Hedlund.
Det förekommer fortfarande utbrott på äldreboenden och sjukhusavdelningar. Men det är inte några massiva utbrott.
– Vaccineringen i sig skyddar väldigt dåligt mot smitta nu. Man kan alltså bli smittad. Men vaccineringen skyddar väldigt bra mot sjukdom.
Med låg luftfuktighet i den kyliga luften är de olika omicronvarianterna benägna att sväva runt i luften längre. Och det finns större risk för smitta.
– Men de som vaccinerat sig blir inte lika sjuka. Vi har byggt upp immunförsvaret och klarar av infektionerna på ett helt annat sätt än tidigare.