Datumet för halloween är alltid den 31 oktober, men många firar både innan och efter den dagen. Från allra första början kommer högtiden från Irland. Det var ett keltiskt firande som inföll under hösten och irländarna brukade tända eldar då det sades att häxor och andar var mer närvarande under den här tiden. Det var senare irländare just som tog med sig traditionen till USA under 1800-talet där den fick fäste.
Det är en relativt ny tradition i Sverige och här har högtiden firats sedan början av 90-talet. Många barn klär ut sig för att gå "bus eller godis". Så om man vill vara beredd med godisskålen hemma kan det vara bra att ha den framme redan nu i helgen då många firar halloween i förväg. Ett tips om du bor i ett barntättområde är att kolla med grannarna och kanske komma överens om en dag som barnen kan gå bus eller godis. Trots att traditionen främst är förknippad som en barnens högtid, har firandet gått uppåt i åldrarna och sättet att fira på varierar.
– Det kan vara allt ifrån barn som går runt i stugorna, ropar bus eller godis, till skräckfilmsfrossa med kompisarna. Eller att klä ut sig och gå på fest hemma hos någon eller ute på stan. Du kan använda halloween hur du vill. Ingen har monopol på firandet och det saknar religiösa regler, har etnologen och halloweenexperten Agneta Lilja sagt i en tidigare intervju med tidningen.
LÄS MER: "Bra att halloween får oss att prata om döden"
Alla helgona då? Den infaller alltid på lördagen mellan den 31 oktober och 6 november, vilket i år blir den 3 november. Det är främst en kyrklig tradition där man firar helgon samt minns nära och kära som har gått bort. Det är vanligt att man går och ställer ett ljus eller lykta vid en grav.