Fortsatt oenighet om utbyggnad trots tio år av planering

Ännu efter tio års planering är politikerna fortsatt oense om utbyggnadsplanerna på Ekudden.
Den befarat ökade biltrafiken gör att oppositionen håller emot.
– Det rimmar illa om man ser till kommunens hållbarhetsambitioner, säger Linda Johansson (S).

16 nya hus men utan kollektivtrafik riskerar att öka bilberoendet på Ekudden, menar oppositionen och tycker att det rimmar illa med kommunens hållbarhetsintentioner.

16 nya hus men utan kollektivtrafik riskerar att öka bilberoendet på Ekudden, menar oppositionen och tycker att det rimmar illa med kommunens hållbarhetsintentioner.

Foto: Anette Östlund

Haga2024-12-21 12:00

Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för Ekudden, som ligger fem kilometer söder om Enköping, har pågått sedan 2015, då det hade börjat pratas om att dra ut kommunalt VA till området. 

Tanken med en ny plan är dels att tillåta utbyggnad av de 35 befintliga fastigheterna och dels att skapa förutsättningar för ny bostadsbebyggelse.

Till en början talades det om ett 50-tal nya fastigheter men diskussionerna om placeringen av dessa har varit heta och så småningom har förslaget ändrats och omfattar nu 16 nya fastigheter.

Efter tio år är nu det omarbetade förslaget till detaljplan på väg till kommunfullmäktige för fastställande.

Men när kommunstyrelsen först skulle godkänna det stod det klart att såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är emot förslaget när det gäller delen som handlar om att tillåta ny bebyggelse.

undefined
"Vi har inget emot att befintliga hus får byggas ut. Det vi protesterar emot är den ökade trafiken som blir om det tillkommer 16 nya hus", säger Linda Johansson (S).

– Problemet är att vägen är för smal för köra kollektivtrafik på. Det gör att nya hushåll skulle blir bilberoende. När vi tittar framåt ska vi alltid se till att det byggs i närheten av kollektivtrafik. Att göra något annat vore inte i linje med kommunens intentioner om hållbarhet, säger Linda Johansson.

16 nya hus skulle kunna ge 32 bilar och minst 64 bilrörelser per dygn, menar hon. 

Även Vänstern och Sverigedemokraterna protesterar mot den ökade trafikmängden.

"All exploatering medför koldioxidutsläpp. Allt kommunen gör ska genomsyra klimattänkande. Inget i ärendet tyder på att sådana hänsyn tagits", skriver exempelvis SD.   

De sex styrande partierna plus partilöse Anders Lindén höll inte med oppositionen och därför antogs detaljplaneförslaget av kommunstyrelsen. 

Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande, förklarar varför styret inte ser på saken på samma sätt.

– I grunden är vi positiva till bebyggelse på landsbygden. Det här är ju en förtätning av ett befintligt område, som dessutom kommer att få kommunalt vatten och avlopp så småningom, säger han.

Hur tänker ni om trafikökningen?

– Den blir ju måttlig, i snitt en bil var tjugonde minut. Dessutom ställer ju samhället om och fler och fler går över till miljöbilar. Vi måste ju möjliggöra att folk kan bo på andra ställen än i stan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!