Dagen efter valresultatet är Liselotte Grahn Elg försiktig i sina kommentarer, men hon gläds över att hennes parti blivit större.

M ökade med 0,6 procent och tog nästan tillbaka hela försprånget från Socialdemokraterna, som tappade kraftigt. Centerpartiet ökade från 7,2 till 7,7 procent. Mandatfördelningen är dock densamma.

Samtidigt ökade det tredje blocket, SD och Båp. SD gick preliminärt framåt med tre mandat, samtidigt som S backade med fyra.

Preliminärt resultat: 25,9 procent för Moderaterna och 26.0 för Socialdemokraterna. SD är tredje störst på 19,5 procent.

Räknar du med att M finns med i den politiska ledningen även i fortsättningen?

– Jag räknar inte med någonting i dagsläget. Jag ser att vi har samma parlamentariska läge som nu egentligen och vi får utgå därifrån, säger hon.

Vad sker nu närmast?

– Eftersom det är mitt första val är jag inte riktigt säker på hur alla processer ser ut, men i kväll startar vi med ett M-möte för att analysera valresultatet och så får vi ta det vidare därifrån, fortsätter hon.

Liselotte Grahn Elg tog över posten som KS-ordförande vid senaste årsskiftet.

Miljöpartiet, som funnits med i fempartikoalitionen, tappade kraftigt, från 5,8 till 2,4 procent, men klarade sig kvar med ett mandat.

Grahn Elg gläds dock åt en liten borgerlig framgång.

– Jätteroligt att alla Allianspartier fått fler röster än förra valet, säger hon, något som kan användas som argument för en fortsättning på ordförandeposten i KS.