Så lockas socionomer till kommunerna

Kortare arbetsdag eller högre lön? Både Enköping och Håbo har lockat med fördelaktiga anställningsvillkor det senaste året för att få fler socionomer till kommunerna.

Socionomer. Både i Enköping och Håbo lockar socialförvaltningarna med fördelaktiga arbetstider för socionomer.

Socionomer. Både i Enköping och Håbo lockar socialförvaltningarna med fördelaktiga arbetstider för socionomer.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Håbo/Enköping2018-02-06 16:00

I Enköping har nu projektet med sex-timmars arbetsdag utvärderats vid socialförvaltningen och majoriteten av de socialsekreterare som deltog är positiva till projektet.

Personalomsättningen minskade, möten blev effektivare och tydligare och flera medarbetare upplevde en fördel med mer tid för återhämtning och familjeliv mellan arbetspassen. Det är några positiva reaktioner på projektet.

De brister som noterats gäller bland annat en otydlighet i när medarbetarna kan förväntas vara på plats på arbetet och svårigheter att hitta tider för klientmöten där olika funktioner ska delta vilket lett till att möten ställts in eller flyttats fram. Vissa medarbetare har även upplevt att de arbetat i "turbofart" för att hinna med sina uppdrag under den förkortade arbetstiden.

Syftet med projektet var bland annat att få fler sökande till tjänsterna inom barn och familj samt försörjningsstödsteamet, och att minska personalomsättningen.

– Det var värt att prova. Medarbetarna var väldigt positiva till att arbetsgivaren vågade göra det här och det har fått igång en diskussion om flexibiliteten i arbetstiderna, säger Solweig Eklund (S), ordförande i socialnämnden.

Någon fortsättning på projektet blir det inte men erfarenheterna kommer att användas i det fortsatt arbetet med arbetstiderna vid förvaltningen.

I Håbo valde man en annan väg. Där fick socionomerna själva välja om de ville arbeta exempelvis 80 procent med 90 procent lön eller 100 procent med 110 procent lön.

– De allra flesta valde 100 procent med högre lön, det trodde vi inte när vi började, säger Thomas Brandell, socialchef i Håbo.

Högre löner innebär en ökad kostnad för förvaltningen men trots det har man tjänat på det. Att ta in konsulter när man inte har personal blir dyrare.

– Kostnaden för försörjningsstöd minskade med närmare 150 000 kronor per månad under perioden augusti till november. Stabila arbetslag gör att man kan utveckla metoder och nätverk som ger en högre kvalitet i verksamheten, säger Thomas Brandell.

En rimlig arbetssituation och ett stabilt ledarskap i de olika enheterna tror han även har bidragit till det positiva resultatet.

Projektet i Håbo ska utvärderas i april.

– Jag tycker det har blivit lite av en succé, och jag tror och hoppas att vi fortsätter med det, säger Thomas Brandell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om