I mitten av oktober polisanmälde föreningen Granåsens Vänner Bålsta skidklubb för miljöbrott. Föreningen anser att skidklubben med sin konstsnöanläggning gjort åtgärder i naturreservatet som de inte har dispens för.
Skidspåret på Granåsen ligger i det naturreservat som kommunen bildade på platsen år 2007. Syftet med reservatet är bland annat att bevara äldre barrskog och ett attraktivt besöksmål för friluftslivet.
Föreningen Granåsens vänner anser dock att Bålsta skidklubb, som driver skidspåren, gjort kraftig åverkan i området och att de flesta av naturreservatets föreskrifter har brutits.
– De har förstört naturreservatet så det inte går att bruka för kommuninvånarnas friluftsliv, säger Jan-Eric Hernkrantz i föreningen Granåsens Vänner.
Enligt polisanmälan har schaktningen av motionsspåren/skidspåren från två till sju meters bredd och nedgrävning av vattenledning till snökanoner gjort stor skada på reservatets flora och fauna.
Ett hektar
Den sammanlagda ytan handlar enligt Granåsens Vänner om ett hektar och bland annat har ett stort område med fridlysta backsippor förstörts.
– Jag rör mig ofta i området och plötsligt ser jag hur en bulldozer har breddat motionsspåret, det ser för jäkligt ut, säger Bo Lindberg i Granåsens Vänner.
– Kommunen har fått in många klagomål från allmänheten som inte kunnat utnyttja spåret på grund av alla ojämnheter. Först inför kommande skidsäsong fylldes spåren, med artfrämmande stenmjöl, även detta ett brott mot reservatsföreskrifterna, säger Jan-Eric Hernkrantz.
Den ansökan som skidklubben gjort för vattenuttag i Lilla Ullfjärden menar anmälarna är felaktig. I ansökan anges att 4000 kubikmeter ska tas ut.
– Jämför man med den utredning som gjorts av länsstyrelsen i Dalarna, gällande vattenåtgången för tillverkning av konstsnö, visar en liknande anläggning att det handlar det om den dubbla vattenmängden säger Jan-Eric Hernkrantz.
Lilla Ullfjärden är ett Natura 2000-område med djuphålor där det lever organismer som härstammar från istiden. Det är även ett miljöskyddsområde sedan 1985.
– Om skidklubben tar sig friheten att ta ut för mycket ytvatten så påverkar det hela fjärden, även djuphålorna, säger Jan-Eric Hernkrantz.
Utestänger andra
De menar även att skidklubbens anläggning utestänger andra från att nyttja området som därmed inte längre kan betecknas som ett friluftsområde för allmänheten, enligt allemansrätten.
– Under skidsäsongen är området ofta avspärrat för träning och tävling och konstsnön i spåren kommer att ligga kvar till långt in på våren, säger Jan-Eric Hernkrantz som menar att skidklubben anpassat hela området efter sin verksamhet.
Enligt det nyttjanderättsavtal som skidklubben skrivit med kommunen står att området ska hållas öppet för allmänheten men att skidklubben har rätt att ta ut en avgift för skidspåren.
– Avtalet strider mot allemansrätten. Dessutom förutsätter avtalet att skidklubben gör en miljö- och verksamhetsplan. Den har man ännu inte gjort ett år efter att avtalet skrevs, säger Jan-Eric Hernkrantz.
Granåsens Vänner anser att Håbo kommun brustit i sin roll som tillsynsmyndighet för naturreservatet, likaså Upplandsstiftelsen i sin roll som förvaltare.
– Kommunen har gått i borgen för ett lån på 5,5 miljoner till skidklubben. Men det finns inte ekonomiska förutsättningar för klubben att driva den här anläggningen enligt bokslutet från mars i år. Om de går i konkurs får kommunen ta över skulderna, men våra skattepengar behövs till annan verksamhet. Det här är lika vansinnigt som Skipark 360, ett projekt som kostade kommunen närmare en miljon kronor innan det stoppades, säger Jan-Eric Hernkrantz.
Nu vill föreningen Granåsens Vänner att konstsnöanläggningen vid Granåsen tas bort och att området återställs.
– Därmed blir det åter ett område för friluftsliv och rekreation som det står i reservatsplanen att det ska vara, säger Jan-Eric Henrnkrantz.