Larmet: Kommunanställda vågar inte göra sitt jobb

Medarbetare hängs ut i sociala medier och vågar inte genomföra sitt arbete. Nu vädjar kommunen om hjälp från Arbetsmiljöverket.
– Vi har medarbetare som blivit uppsökta hemma, säger Håbo kommuns huvudskyddsombud, Hannelore Bryttmar.

Hannelore Bryttmar, huvudskyddsombud, Håbo kommun.

Hannelore Bryttmar, huvudskyddsombud, Håbo kommun.

Foto: Emil Glad

Håbo2025-03-04 05:00

– Man kanske inte vågar omhänderta ett barn i rädsla att bli uthängd. Vad händer då med det här barnet? Sådana saker är jag rädd för, säger Hannelore Bryttmar.

Till stora delar grundar sig problematiken i sociala medier. Tjänstepersoner, myndighetspersoner och till viss del även politiker, är rädda för att bli ytterligare en i raden av personer att bli uthängd. 

– Det är ett demokratiskt problem. Vårt samhälle påverkas av det här. Människors förtroende för kommunen och olika förvaltningar och liknande påverkas och det är inte okej, säger Hannelore Bryttmar.

Huvudskyddsombuden står handfallna och har nu vänt sig till Arbetsmiljöverket med en önskan om professionell hjälp därifrån.

I dokumentet till Arbetsmiljöverket vittnar en stor majoritet av förvaltningarna om stora problem, där exemplen är många. Medarbetare har bytt från ett ovanligt namn för att inte bli igenkänd vid en eventuell uthängning. En erfaren person som skulle bli chef valde att tacka nej och flytta från kommunen efter att ha blivit uthängd. Anställda inom myndighetsutövning vågar inte fatta beslut med rädsla att bli uthängda.

Hennes uppfattning är att det är en handfull personer som driver på det hårda klimatet, men där fler hakar på i kommentarsfälten på Facebook.

– Jag är inte rädd för vad de skriver på Facebook så, det jag tycker är läskigt är att de uppviglar ju andra och de i sin tur gör konstiga saker. Vi har medarbetare som blivit uppsökta hemma eller påhoppade på stan, på grund av saker som står på Facebook.

Vid ett tillfälle ska en anställd ha blivit påkörd av en bil, bara dagar efter att personens enhet blivit uthängd. En annan har fått bilen repad på sin uppfart och hos en tredje lyste någon in med ficklampa genom fönstret hemma.

undefined
Hannelore Bryttmar, huvudskyddsombud, Håbo kommun.
undefined
"Man kanske inte vågar omhänderta ett barn i rädsla att bli uthängd. Vad händer då med det här barnet? Sådana saker är jag rädd för", säger Hannelore Bryttmar.

Vissa konton som hakar på i kommentarsfälten, misstänker Hannelore Bryttmar är fejk. Men de drivande krafterna bakom stämningen på sociala medier, menar hon är folkvalda politiker i opposition. Den bilden delar också kommunstyrelsens ordförande, Catherine Öhrqvist(M).

– Jag vet inte varför man gör så här. Jag vet inte om det är en taktik man har politiskt.

Samtliga kommunens förvaltningar beskriver att det begärs ut enorma mängder offentliga handlingar, vilket ökar arbetsbelastningen avsevärt. Vissa av dessa handlingar hamnar på Facebook. Men både Hannelore Bryttmar och Catherine Öhrqvist menar att det emellanåt också skrivs rena lögner, eller där man har twistat till sanningen.

undefined
Catherine Öhrqvist (M). Arkivbild.

Problemen kring klimatet på sociala medier har pågått i över tio år, menar de. Det har gjorts en mängd åtgärder för att få bukt med situationen. Utöver samtal i politiska möten har det tidigare bland annat tagits fram en handlingsplan och för några år sedan presenterades en uppförandekod för hur medarbetare och politiker ska agera på sociala medier. Den överklagades av oppositionen, som fick rätt i kammarrätten, då policyn ansågs inskränka på yttrandefriheten. Dessutom har det i flera fall gjorts polisanmälningar både från kommunens sida, men också från privatpersoner.

– För mig handlar det inte om yttrandefrihet, för mig handlar det om medarbetare som mår dåligt. Folk gråter och vill inte jobba, säger Hannelore Bryttmar och fortsätter:

– Man kränker folk, man hänger ut människor, där man i min värld i princip uppviglar folk till saker och ting. Då har det gått för långt med yttrandefriheten tycker jag, när folk blir rädda, när folk blir skrämda i sitt hem eller får sina saker förstörda på grund av att någon skrivit ut något på Facebook, det tycker jag är skrämmande.

Catherine Öhrqvist menar att det är ett problem att situationen drivs på från politiskt håll.

– Just här i vissa lägen, när det handlar om förtroendevalda, då är det ju svårt, du har ett starkt skydd som ledamot i kommunfullmäktige.

Hon tror inte att de som skriver kanske förstår vad de egentligen gör.

– Man sitter och skriver och tänker det är kul med lite debatt, men nånstans det är ju människor bakom. Hur mycket ska man tåla? Ibland tänker man ju såhär, är det värt det? Varje morgon tänker jag att ja, jag tror det, jag fortsätter att kämpa för demokratin, men det är klart att det påverkar mig, säger Catherine Öhrqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!