Det är IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som nu sätter ner foten. Redan 2018 kritiserades Håbo kommun för bristerna. Eftersom samma brister fortsätter hotar nu IVO med böter på 600 000 kronor om inget förbättras.
I beslutet står bland annat att socialnämnden i Håbo ”saknar vilja eller förmåga att komma tillrätta med bristerna på frivillig väg. Detta då IVO kan konstatera att det rör sig om ett omfattande missförhållande som kvarstått under lång tid”.
– Det handlar om att när en socialnämnd får kännedom om att ett barn exempelvis kan ha utsatts för våld, psykiskt våld eller sexuella övergrepp från en närstående så ska kommunen alltid inleda en utredning utan dröjsmål. Brister man här får barnen inte ens en chans, säger Thomas Persson, enhetschef på IVO.
Samma regler gäller även när barn blivit vittnen till våld och övergrepp mot närstående.
I beslutet från IVO finns åtta exempel på familjer i Håbo där kommunen under förra årets första fyra månader har fått in anmälningar från exempelvis grannar, socialjouren, skolan och polisen. Anmälningarna handlar om att våld, alkoholism, hot eller/och psykisk misshandel förekommer i familjerna. Trots det har inga utredningar om hur barnen har det startats. Föräldrarnas ord har vägt tyngst i kommunens bedömningar.
”Då nämnden endast genom förhandsbedömningar hanterat dessa uppgifter finns en uppenbar risk för att barnens behov inte utreds och att de därmed inte kan få de insatser i form av skydd och stöd som de har rätt till”, skriver IVO i beslutet.
I ett yttrande till IVO skriver Håbo kommun att man håller med om kritiken.
Kommunens socialnämnd har under andra delen av 2021 genomfört en internkontroll som även den visade på allvarliga brister i handläggningen och rättssäkerheten. Efter att interkontrollen genomfördes har flera åtgärder vidtagits. Bland annat har det genomförts utbildningar.
Tidigare har kommunen haft en felaktig tolkning av socialtjänstlagen enligt IVO:s utredning, och nu erkänner Håbo kommun att de åtgärder som planerades efter kritiken 2018 har brustit.
Varför har åtgärderna efter 2018 brustit?
– Det har tidigare funnits en bristande struktur i det systematiska kvalitetsarbetet vilket gjort att planerade åtgärder inte alltid verkställts fullt ut. Vid tiden för föregående åtgärder fanns det även brister i den systematiska uppföljningen genom egenkontroller och internkontroll, vilket också medfört att nämnden inte kunnat uppmärksamma att åtgärderna inte haft avsedd effekt, svarar Håbo kommuns socialchef Erik Johansson.
De åtgärder som nu vidtas har förankring i verksamheten, har en tydlig plan för uppföljning och bedöms vara tillräckliga för att avhjälpa bristerna, enligt Håbo kommun.
Kan ni åtgärda gamla brister, så att barn som inte fått utredningar får det nu i stället?
– Tyvärr finns det inget lagstöd för att vidta en sådan åtgärd.
För att kunna följa lagen framöver blir det dyrare för kommunen. Kostnaderna ökar för personalförstärkning, utbildning och kostnaderna blir eventuellt högre genom att fler barn och unga kan få skydd och stöd.
Hur stort extra anslag behövs för att komma till rätta med problemet?
– Det finns i dag inte någon exakt beräkning av resursbehov, men nödvändiga medel kommer att avsättas för de åtgärder som planeras, svarar Erik Johansson.