Till det här läsåret får inte längre ungdomar i Håbo som ännu inte har fyllt 16 år rätt till reseersättning om de går på gymnasiet. Inte heller asylsökande gymnasieelever i Håbo får längre någon reseersättning. En tredje grupp som inte längre har rätt till reseersättning från kommunen är icke folkbokförda gymnasieelever som bor i Håbo och vars utbildning bekostas av statsbidrag.
Bakgrunden till allt detta är att kommunen har gjort en översyn av sina riktlinjer och kommit fram till att dessa grupper har fått reseersättning, trots att de inte har den rätten enligt lagen om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor.
Lagen säger nämligen bland annat att elever som har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen har rätt till reseersättning. Studiebidrag betalas ut först kvartalet efter det kvartal som eleven fyller 16 år. För exempelvis en elev som fyller 16 år sista kvartalet på året gör detta att den inte har rätt till reseersättning förrän efter årsskiftet, det vill säga först nästa termin.
Ett förslag från kommunens tjänstemän till politikerna i barn- och utbildningsnämnden i juni var besluta om tillägg till riktlinjerna. Enligt tillägget skulle nämnda grupper få rätt till reseersättning. Men barn- och utbildningsnämnden avslog förslaget.
– Vi kan inte ta ett beslut som strider mot det nationella regelverket, säger Lennart Carlsson (M) som är ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Samtidigt är han kritisk till lagstiftningen på området.
– Det måste vara utbildningen, inte åldern, som styr vilken ersättning du ska få. Man kan ju även börja gymnasiet ett år i förtid. Det här har lagstiftaren missat, säger Lennart Carlsson.
Carlsson säger att han personligen tycker att kommunen borde ha större frihet att bestämma om saken.
– Det är helt galet att man tar ett sånt här beslut. Det är en total diskriminering av alla som fyller sent på året. De kan inte ha tänkt när de formulerade den här lagen, säger en förälder som EP har varit i kontakt med.
Håbopolitikernas beslut om reseersättningsreglerna har dessutom överklagats till förvaltningsrätten i Uppsala. Överklagandet gäller asylsökande elevers rätt till ersättning för att ta sig till gymnasiet.
Den klagande poängterar att alla barn och ungdomar, också asylsökande, har rätt att gå i skolan, enligt Skolverket. Men att det omöjliggörs med Håbo kommuns tillämpning av reglerna för reseersättning.
Förvaltningsrätten har begärt att kommunens ska svara på överklagandet senast den 31 augusti. Kommunen har ännu inte svarat.
Till saken hör att andra, som Enköping, Uppsala och kommuner i Stockholmsområdet, inte tillämpar reseersättningsreglerna lika rigoröst som Håbo. I grannkommunerna finns ingen lägre åldersgräns för att få reseersättning till gymnasiet.
Reseersättning består oftast av kort på SL eller UL. Det kan även betalas ut kontant, som mest med prisbasbeloppet delat på 30 per månad. Vilket blir 1 493 kronor med årets nivå på prisbasbeloppet. För att ha rätt till reseersättning ska eleven ha en färdväg på minst sex kilometer.
Det rör sig om ungefär 80 till 90 elever i Håbo som ännu inte har fyllt 16 år som börjar gymnasiet höstterminen 2017 och som skulle ha haft rätt till reseersättning enligt tidigare tillämpning, men som inte får det nu.