Håbo vill ha lagändring om elevresor

Nu har Håbo kommun påpekat problemet med reseersättning för gymnasieelever utan rätt till studiestöd för utbildningsdepartementet. Syftet är att få till en lagändring.

Håbo2017-09-01 13:11

EP berättade i en tidigare artikel att barn- och utbildningsnämnden har ändrat tillämpningen av reglerna för gymnasieelevers reseersättning. Det innebär att bland andra elever som ännu inte har fyllt 16 år och asyl­sökande elever inte längre har rätt till reseersättning.

Bakgrunden är att det vid en översyn av riktlinjerna framkom att dessa elever fått reseersättning trots att de inte har den rätten enligt lagen om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor.

Enligt skollagen har bara elever med rätt till studiestöd rätt till reseersättning. Det har man från och med kvartalet efter att man fyllt 16. Fram till dess utgår barnbidrag.

Förvaltningen föreslog ett tillägg till riktlinjerna för att ändå ge dessa grupper rätt till reseersättning men politikerna sa nej.

– Vi kan inte fatta ett beslut som strider mot lagen, framhåller Lennart Carlsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Nu har han för kommunens räkning skickat en skrivelse till utbildningsdepartementet med ett påpekande om att lagen missgynnar elever som är födda sent på året och borde ändras.

Håbo kommuns förslag till departementet är att ändra antingen lagen om studiestöd så att eleven får rätt till det när han eller hon börjar på gymnasiet, oavsett ålder, eller att ändra lagen om reseersättning på motsvarande vis.

Om riksdagen inte anser att lagen bör ändras efterlyser Håbo ett förtydligande av varför reseersättning ska ges till elever födda tidigt på året men inte elever som är födda sent på året som börjar gymnasiet.

Andra kommuner har inte lagt lika mycket vikt vid lagen utan betalar ut ersättning till alla gymnasieelever som uppfyller kriterierna, oavsett om de fyllt 16 eller inte.

Ann Sofi Agnevik, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, tycker det är väldigt bra att Håbo kommun har påtalat problemet för departementet. Hon konstaterar att de kommuner som följer lagen, som Håbo, gör inget fel även om det är ogeneröst mot kommunmedborgare.

– Man skulle kunna tänka sig att det inte strider mot kommunallagen om kommunen står för resorna i ett par månader när det sker på en objektiv grund och gäller en tillräckligt stor grupp. Men det vet man inte för det är ju inte prövat, säger hon.

Beslutet är överklagat och kommer att prövas av förvaltningsrätten.

Lennart Carlsson uppmanar alla berörda att spara kvitton för resekostnader.

– Min ambition är att vi ska betala ut ersättning retroaktivt för de drabbade om det visar sig att rätten bifaller överklagandet, säger han.

Lagtext

För en elev som har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen ska den kommun som är elevens hemkommun, ansvara för elevens kostnader för dagliga resor mellan bostaden och skolan. Ansvaret gäller för sådana resor där färdvägen är minst sex kilometer. Stödet ska ges kontant eller på annat lämpligt sätt enligt kommunens bestämmande. Om stödet ges kontant är kommunen inte skyldig att ge högre ersättning än vad som motsvarar 1/30 av prisbasbeloppet enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken för varje hel kalendermånad som eleven har kostnader för resor mellan bostaden och skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!