Vågen av villainbrott har stoppats

Inga nya inbrott har anmälts efter att tre män greps utanför Bålsta för en vecka sedan.

Smycken, klockor och småelektronik i stora mängder  har stulits i samband med villainbrotten.

Smycken, klockor och småelektronik i stora mängder har stulits i samband med villainbrotten.

Foto: Anders Wiklund /TT

Håbo kommun2019-11-02 12:00

Efter en våg av villainbrott i Håbo och omgivande kommuner under hösten tycks gripandet av tre EU-medborgare fredagen 25 oktober har satt stopp för brottsvågen.

Som EP tidigare skrivit greps de tre männen av en polispatrull som stoppade bilen de färdades i på E 18 nära Bålsta på fredagskvällen. Vid husrannsakan i bilen hittades en stor mängd klockor, smycken och småelektronik som misstänktes härröra från villainbrott.

De tre männen, en i 20-årsåldern och två i 30-årsåldern, anhölls och häktades på tisdagen vid Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för grova stölder.

– En del av godset som hittades i bilen har kunnat härledas till villainbrott i Bålsta, men vi kontaktar nu de som anmält inbrott i Enköping och Håbo men också i näraliggande kommuner om de kan identifiera fler föremål, säger Jonas Rickeborn, lokalpolisområdet Enköping-Håbo.

Hittills i år har totalt 29 villainbrott anmälts i Håbo kommun, 10 av dem har skett efter 1 september. Dessutom har fyra försök till inbrott anmälts i Bålsta sedan september:

–  Inbrotten har gjorts genom att hela fönsterkasetter lyfts ur, eller genom att fönster eller altandörrar brutits upp. Det har gjorts av proffstjuvar som inte vandaliserat utan snabbt länsat husen på värdesaker och sedan försvunnit, säger Jonas Rickeborn.

Att vågen av inbrott nu tycks ha brutits ser han som en effekt av att de tre männen gripits och häktats:

–  Det verkar som om vi fått stopp på en stöldliga. Tyvärr kan det komma nya, säger Jonas Rickeborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!