Stämningen var lite högtidlig när prinsens bil gled upp vid plantskolan i Häggeby där han togs emot av Sveaskogs VD Per-Olof Wedin. Bland gästerna fanns både anställda vid plantskolan, forskare och höga chefer inom skogsbranschen.
– Prinsen kommer hit på inbjudan från oss, han har ett stort intresse för skog och natur, säger Tom Jägerstedt, kommunikationsansvarig vid Svenska skogsplantor.
Under förmiddagen bjöds på flera korta föreläsningar med inriktning på skogsföryngring. Framför allt var det behandlingsmetoden Conniflex som utvecklats i Sverige, som lyftes fram. Conniflex är en metod att bekämpa snytbaggen utan att använda kemiska produkter.
– Skadorna av snytbaggen kostar skogsbranschen många hundra miljoner varje år, sade Göran Nordlander, professor i entomologi vid SLU som berättade om forskningen bakom Conniflex.
Metoden innebär att stammen på gran- och tallplantorna behandlas med ett tunt lager lim och sand vilket gör att snytbaggen inte gnager på plantan.
– Man har försökt få bort gifterna inom skogsbruket under lång tid, inte minst är det ett arbetsmiljöproblem för tusentals personer som planterar skog, sade Göran Nordlander.
Idag behandlas miljontals skogsplantor med den svenska metoden.
Prins Carl Philip fick därefter en guidad rundvandring i plantskolan där han själv kunde studera hur de små plantorna på transportbanden i behandlas med lim och sand.
Som avslutningen på dagen fick prinsen, tillsammans med tre framstående medarbetare vid plantskolan, plantera fyra Douglasgranar.
Jörgen Jonsson och tvillingsystrarna Eva och Lena Andersson började alla vid plantskolan i mitten på 70-talet och har tillsammans arbetat där över 120 år.
– I början var det arbetsamt, med många tunga lyft. Då fanns det inga maskiner, konstaterar Eva Andersson.
Ett omväxlande arbete har gjort att de trivts och stannat kvar på arbetsplatsen.
– Jag har rest mycket de senaste åren, över hela landet säger Jörgen Jonsson som numera är pensionär.
– Och sen är det roligt med odling. Det är som med jordbruk, man sår och skördar säger Lena Andersson.
Besöket avslutades med ett tacktal av prinsen där han lyfte fram vikten av modern teknik för skogsbranschens utveckling, inte minst svenska innovationer som Conniflex.
– Skogen är grundstenen i svensk industri och vi ska fortsätta att vara rädda om vårt gröna guld, sade prins Carl Philip.