Syftet med mathantverksdagen, som arrangeras i alla län i hela landet, är att knyta samman lokala mathantverkare och turism, att parterna ska hitta varandra och kunna få en bättre marknadsföring tillsammans.
– Turister vill äta lokal mat, den unika matupplevelsen är viktig i turismen och det ger arbetstillfällen på landsbygden, säger Bodil Cornell och Annigun Wedin från Eldrimner som arrangerade dagen.
Drygt trettio deltagare från hela länet hade kommit till Brunnsta gård och de fick bland annat lyssna till representanter från Visit Sweden och Region Uppsala men även till två lokala representanter som berättade om sin verksamhet. Mats Thorburn från föreningen Fjärdhundraland och Anna Hane från Resta gård utanför Örsundsbro.
Mats Thorburn visade ett fint bildspel om Fjärdhundralands verksamhet, med Rebusrundor och cykelpaket, kultur- och naturupplevelser, boende och där mathantverket är en viktig del.
– Men det räcker inte att bara ha bra saker. Man måste tala om det och för den enskilde företagaren kan det vara svårt att hinna med marknadsföringen, konstaterade Mats och berättade vidare om det unika samarbete som vuxit fram mellan medlemmarna i Fjärdhundraland.
Ett samarbete som lett till ökat engagemang, viktig samverkan och inte minst stolthet över de egna produkterna och bygden.
Carina Sandqvist från Epokgården, ett vandrarhem och lägenhetshotell i Öregrund, var en av deltagarna under dagen. Hon satsar för att få turisterna att upptäcka Öregrund även under andra årstider än sommaren.
– Jag är här för att knyta kontakter och sondera terräng. Föredraget om Fjärdhundraland var väldigt intressant och skickligt upplagt. Det är härligt att höra hur de har lyckats, säger Carina.
Marih Jonsson från Skogsbackens ost utanför Örsundsbro brukar hålla kurser i ystning i Eldrimners regi. Hon märker av det ökade intresset för mathantverket. Kurserna går två gånger per år och är alltid fulltecknade med lång kölista.
– Det kommer folk från hela landet och många sätter igång en verksamhet efter kursen. Jag hade bland annat en tjej från Åland som efter kursen startade ett fint litet mejeri där, berättar Marih.
Eldrimner bildades i Jämtland 1995 och är sedan 2005 ett nationellt resurscentrum för mathantverk som förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden