Fortsatt oenighet om Björkvallen

Björkvallen ska förvandlas från grönområde till bostäder. Nu höjs röster för att satsa på villor istället för lägenheter.

På den centralt belägna fotbollsplanen i Gamla Bålsta planeras bostäder. En majoritet har sagt ja till att gå vidare med projektet, men flera vill bygga villor istället för lägenheter på Björkvallen.

På den centralt belägna fotbollsplanen i Gamla Bålsta planeras bostäder. En majoritet har sagt ja till att gå vidare med projektet, men flera vill bygga villor istället för lägenheter på Björkvallen.

Foto: Magnus Eriksson

Håbo kommun2019-10-01 17:00

Som tidningen berättade senast i början av september riskerar Håbo kommun att göra en miljonförlust på exploateringen av Björkvallen i Gamla Bålsta.

Bakgrunden är att kommunen och Skanska för sex år sedan genomförde ett markbyte som innebar att kommunen fick industrimark i Draget och byggföretaget attraktiv mark att bygga bostäder på.

Men av flera skäl har projektet dragit ut på tiden. Markförhållandena är sämre än väntat och de kostnader som kommunen räknade med 2013 har skjutit i höjden. 

Vid fullmäktigemötet tidigare i veckan beslutade en majoritet ändå att säga ja till att gå vidare med detaljplaneförslaget som är en förutsättning för att Bo Klok Housing senare ska kunna bygga drygt etthundra lägenheter i området.

Bålstapartiet föreslår istället att kommunen detaljplanerar för villabebyggelse på Björkvallen.

– Vi kan använda området på ett annorlunda sätt, sa Owe Fröjd (Båp) och menar att kommunen har tillräckligt många andra stora bostadsområden på gång.

Fredrik Anderstedt (S) å sin sida menar att är det något Håbo har brist på är det mindre lägenheter och hyresrätter.

–  Långt under genomsnittskommunen.

SD säger också nej, eftersom Michael Rubbestad påpekar att den tidigare uppgörelsen ändå inte gäller på grund av att det gått för lång tid.

– En fruktansvärt dålig affär, Håbo växer väldigt, väldigt fort, det går lite för fort, sa han menar att det inte behövs några lägenheter just här.

En majoritet sa dock ja, att ställa ut detaljplanen och istället försöka minska på kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!